Galerie Foto Un tribunal pakistanez suspendă arestarea fostului premier Imran Khan după luptele de stradă dintre susținătorii săi și poliție

Data publicării:
Clashes between supporters of former Pakistani PM Khan and security forces in Lahore
Ciocniri violente în Pakistan între susținătorii fostului premier Imran Khan și forțele de ordine. Foto: Profimedia Images

Un tribunal din Pakistan a ordonat poliției să suspende o operațiune de arestare a lui Imran Khan, după ciocniri violente între susținătorii fostului premier și forțele de ordine în fața casei sale, scrie The Guardian.

Zona din apropierea reședinței lui Khan a devenit un câmp de luptă marți, când poliția a venit să îl aresteze pe fostul premier, după ce o Tribunal din Islamabad a emis un mandat de arestare fără drept de cauțiune pentru că Imran Khan nu s-a prezentat în fața instanței, în ciuda mai multor citații.

Ciocniri violente în Pakistan între susținătorii fostului premier Imran Khan și forțele de ordine. Foto: Profimedia Images
Ciocniri violente în Pakistan între susținătorii fostului premier Imran Khan și forțele de ordine. Foto: Profimedia Images

Miercuri, Înalta Curte din Lahore a ordonat poliției să suspende arestarea lui Khan până a doua zi.

Fostul premier este acuzat că a vândut cadouri de stat în perioada în care se afla la putere, între 2018 și 2022. De când a plecat de la putere, Khan este implicat în mai multe astfel de cazuri de corupție. De atunci, ele cere alegeri anticipate și organizează frecvent mitinguri cu susținătorii săi. Acesta neagă faptele de care e acuzat.

Ofițerii care au venit să-l aresteze pe Khan s-au ciocnit cu susținătorii care s-au adunat în fața casei sale, după ce Khan și liderii partidului său le-au cerut să-l protejeze.

Peste 60 de polițiști au fost răniți în confruntări, în timp ce mai mulți protestatari au fost arestați.

Poliția i-a acuzat pe susținătorii lui Khan că au folosit cocktailuri molotov împotriva lor și au ars mașini și transformatoare. Khan a descris situația drept „anarhie” și a spus că nu are control asupra protestatarilor.

„Băieții de afară nu mă ascultă. Nu am control asupra lor acum”, a spus el.

Muneeb Farooq, un analist politic, a spus că dacă Khan ar fi arestat, siguranța lui ar fi responsabilitatea guvernului. 

Farooq a spus că Khan ar fi putut evita confruntările predându-se. „Calea pe care Khan și-a ales-o pentru el însuși și discursurile provocatoare pe care le ține înseamnă anarhie și haos”, a spus el.

Autorul și analistul politic Zahid Hussain a spus: „Khan are un rol uriaș în această anarhie și a împins țara în ea. Guvernul actual are și el un rol. Khan este responsabil pentru ceea ce se întâmplă în Pakistan”.

Procedurile legale împotriva lui Khan au început după ce acesta a fost demis din funcție printr-un vot al Parlamentului, la începutul anului trecut. De atunci, el a organizat mitinguri de protest în toată țara cerând alegeri anticipate, în timpul cărora a fost împușcat și rănit.

Actualul prim-ministru, Shehbaz Sharif, a respins cererile lui Khan, spunând că alegerile vor avea loc conform programului la sfârșitul acestui an.

Luptele politice sunt obișnuite în Pakistan, unde niciun prim-ministru nu a îndeplinit încă un mandat complet și unde armata s-a aflat la conducere aproape jumătate din istoria țării.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri