Galerie Foto Un vânător de comori începător a descoperit un pandantiv care i-a aparținut regelui Henric al VIII-lea

Data publicării:
Un pandantiv care a aparținut regelui Henric al VIII-lea al Anglei este expus la British Museum.
Pandantivul de 300 de grame are forma unei inimi, care este ataşată de un colier de aur masiv cu 75 de verigi. Foto: Profimedia Images

Charlie Clarke, un vânător de comori care își luase un detector de metale de numai jumătate de an, a descoperit în ținutul Warwickshire, din Anglia, un pandantiv care i-a aparținut celui mai faimos rege al Angliei, Henric al VIII-lea, scrie CNN.

Descoperirea a fost făcută în 2019, însă a durat doi ani până când experții au atestat proveniența bijuteriei.

Pandantivul avea simbolurile lui Henric al VIII-lea și ale primei sale soții, Caterina de Aragon, cu care s-a căsătorit în 1509.

"A fost formidabil", a povestit Clarke. "Nimeni nu crede că poate face o astfel de descoperire în timpul unei vieți de om. Nici în 30 de vieți de om".

Pandantivul de 300 de grame are forma unei inimi, care a fost ataşată de un colier de aur masiv cu 75 de verigi.

Într-una dintre laturi poate fi văzut un trandafir, simbolul casei Tudor, iar în cealtă literele "H" şi "K", de la Henric şi Caterina (Katherine în engleză n.r.).

Pandantiv_1
Pe pandantiv pot fi văzute inițialele "H" şi "K" după numele lui Henric al VIII-lea şi al primei sale soţii. Foto: Profimedia Images

Pandantivul are și inscripția TOVS + IORS, o anagramă pentru cuvântul franţuzesc "toujours" (pentru todeauna). În mod ironic, Henric avea să mai aibă cinci soţii, după divorţul scandalos de Caterina.

Pandantiv_3
Pe pandantiv apare şi inscripţia "TOVS + IORS" menită să arate dragostea "eternă" dintre Henric şi Caterina de Aragon. Foto: Profimedia Images

Atestarea bijuteriei

După ce a găsit pandantivul, Clarke l-a dus la un expert din Birmingham, apoi a luat legătura cu British Museum. Rachel King, curatorul care a văzut prima dată piesa, povesteşte că a trebuit să se aşeze când şi-a dat seama ce are în faţă.

"Ce este asta? Poate fi adevărat", îşi aminteşte ea de reacţia iniţială.

"A fost o provocare, pentru că ar fi putut fi şi o piesă de costum din secolul 19", spune curatoarea.

Însă testele au arătat că bijuteria a fost creată înainte de anul 1530.

Experţii cred, după comparaţia cu alte pandantive similare, că bijuteria a fost fie un premiu, fie parte a unui costum purtat de Henric al VIII-lea în timpul unui turnir. Aşa s-ar explica şi faptul că a fost găsit pe un câmp.

"Acest obiect a ieşit din pământ de parcă picase acolo din cer. Acum avem ocazia de a studia un obiect care nu a umblat din mână în mână ca altele similare. Avem acces la informaţii brute", spune Rachel King.

Lui Charlie Clarke, pandantivul i-ar putea aduce o avere, atunci când va fi scos la vânzare. Acesta spune că va folosi banii pentru a-i oferi o educaţie de top fiului său care are acum patru ani.

Charlie Clarke (stânga) asistă la expunerea pandantivului pe care l-a găsit la British Museum. Foto: Profimedia Images
Charlie Clarke (stânga) asistă la expunerea pandantivului pe care l-a găsit la British Museum. Foto: Profimedia Images

"Oamenii spun că este ca şi cum ai câştiga la loterie. Dar oamenii mai câştigă la loterie, dar nu găsesc atât de des bijuterii regale", spune Clarke.

Descoperirea a fost făcută publică de British Museum într-un raport despre descoperirile făcute sau autentificate în 2020 şi 2021. Pandantivul este doar unul dintre cele 45.581 de descoperiri arheologice, printre care şi 1.000 de cufere cu comori catalogate în această perioadă. 96% dintre ele au fost făcute de vânătorii de comori cu detectoare de metale.

Cel mai faimos rege al Angliei

În ciuda mesajului de dragoste de pe pandantiv, Henric al VIII-lea a încercat ani buni să scape de prima sa soție, Caterina de Aragon, care nu reușise să-i ofere un moștenitor la tron.

Faptul că papa nu a acceptat să anuleze căsătoria a contribuit la decizia lui Henric de a renunța la catolicism și a trece la o formă aparte de protestantinsm care avea dă dea naștere Bisericii Anglicane.

După ce a reușit totuși să divorțeze de Caterina, în 1533, Henric a mai avut 5 soții, ordonând executarea a două dintre ele sub acuzații de trădare și adulter.

Viața sa tumultoasă și reformele profunde pe care le-a realizat au făcut din el cel mai faimos rege al Angliei.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri