„Unchiul Roger” a dispărut. Un celebru comediant a fost dat afară de pe internetul chinezesc după ce a glumit pe seama lui Xi Jinping

Data actualizării: Data publicării:
comediantul malaezian Nigel Ng, în timpul unui show de stand-up cu un microfon într-o mână
Nigel Ng, în vârstă de 32 de ani, născut în Kuala Lumpur și stabilit în Regatul Unit, a fost ochit de autoritățile de cenzură de la Beijing după ce a glumit pe seama PCC și a lui Xi Jinping. Foto: Profimedia Images

Un comediant din Malaezia a fost interzis de pe rețeaua socială chinezească Weibo, platforma controlată și cenzurată intens de guvernul dictatorial de la Beijing, la doar câteva zile după ce a publicat mai multe clipuri dintr-un show de stand-up live în care glumea chiar legat de politica de cenzură a Chinei și de cum aceste glume „îl vor băga în bucluc”, relatează CNN.

Nigel Ng, cunoscut cu pseudonimul săut de comediant „Unchiul Roger”, a publicat, săptămâna trecută, un extras video din noul său spectacol. În clip, el glumește pe seama felului în care statul chinez își urmărește cetățenii și „imploră” Partidul Comunist Chinez să nu-l „facă dispărut”.

„Unchiul Roger este pe cale să fie dat afară”, a scris el pe Twitter, marțea trecută, alături de un clip din acest show.

Până sâmbătă, contul său de pe platforma Weibo fusese deja blocat și nu mai putea să publice noi postări. Un mesaj pe pagină informa că Ng a fost blocat „pentru încălcarea legilor și reglementărilor”, fără a da alte detalii.

Dictatura de la Beijing este cu atât mai activă în cazul lui Ng cu cât comediantul și-a stabilit data de lansare a clipului video pe 4 iunie, când se aniversează 34 de ani de la Masacrul din Piața Tiananmen.

De asemenea, interzicerea lui pe internetul chinezesc vine într-o perioadă în care există o accentuarea a atenției față de dictatura de la Beijing și felul în care regimul Xi percepe comedia și acționează împotriva celor despre care consideră că au „trecut linii roșii”.

Săptămâna trecută, o glumă făcută de comediantul chinez Li Haoshi cu privire la armata chineză, a provocat un scandal uriaș și o acțiune agresivă din partea autorităților, care au amendat compania la care lucrează acesta cu 2 milioane de dolari și i-au interzis să mai organizeze spectacole în orașele mari.

Poliția a deschis, de asemenea, o investigație asupra activității lui Li, care ar putea inclusiv să ajungă la închisoare. Comediantul și-a anulat toate spectacolele și a fost și el interzis pe Weibo.

Cine este „Unchiul Roger”

Nigel Ng, în vârstă de 32 de ani, născut în Kuala Lumpur și stabilit în Regatul Unit, a devenit faimos în urmă cu trei ani, când un clip video în care își joacă personajul – Unchiul Roger, un bărbat guraliv între două vârste care vorbește cu un puternic accent malaezian - s-a viralizat pe rețelele sociale.

În acel clip, Ng glumește pe seama unei prezentatoare de la BBC și a felului în care aceasta pregătește ouă prăjite cu orez în stil chinezesc. Până acum, el a făcut 34 de milioane de vizualizări.

Scheciul de săptămâna trecută, în care Ng discută mai multe subiecte politice, a fost filmat săptămâna trecută la ultimul său turneu de stand-up.

Într-unul dintre clipuri, după ce află că o persoană din public este din provincia chineză Guangzhou, Unchiul Roger spune că China este „o țară bună”.

Trebuie să spunem asta acum, așa-i? Având în vedere că ne ascultă toate telefoanele”, spune el, spre amuzamentul publicului.

Trăiască președintele Xi”, continuă el, înainte de a glumi din nou că îi va „crește scorul social”, o referință la noul sistem chinezesc de inginerie socială prin care oamenii sunt recompensați sau pedepsiți pentru comportamentul lor social.

Ng se referă inclusiv la subiectul complicat al Taiwanului, despre care spune ironic că „nu este o țară adevărată” și că „va reveni la patria-mamă într-o bună zi”, glumind pe seama petențiilor Partidului Comunist Chinez față de insula guvernată democratic.

Buni tovarăși, vă rog să nu-l faceți dispărut pe Unchiul Roger”, spune el în încheierea reprezentației.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri