"Unde e Lapin?". Kadîrov țipă pe rețelele sociale că îl caută pe front pe generalul responsabil de Donețk și nu-l găsește

Data actualizării: Data publicării:
alexander lapin decorat de putin
Liderul autoritar al republicii ruse Cecenia, Ramzan Kadîrov, îl critică din nou pe Alexander Lapin, unul din generalii lui Vladimir Putin. FOTO: Profimedia Images

Liderul autoritar al republicii ruse Cecenia, Ramzan Kadîrov, îl critică din nou pe Alexander Lapin, unul din generalii lui Vladimir Putin. Kadîrov susține că "băieții" lui l-au căutat "o zi întreagă" pe front pe comandantul rus și nu l-au găsit.

Generalul colonel Alexander Lapin este comandantul Districtului Militar Central al Rusiei din 2017. Anterior, a condus trupele ruse în Siria, site-ul de investigații independent Meduza. 

Potrivit unor relatări, el a jucat un rol cheie în invazia Rusiei în Ucraina, iar Vladimir Putin i-a acordat titlul de Erou al Rusiei în timpul verii. Alții însă, l-au criticat pe Lapin. Cel mai vocal este Ramzan Kadîrov, care l-a acuzat de recenta retragere a Rusiei în Ucraina. 

În 27 octombrie, Kadîrov l-a criticat dur pe comandantul Districtului Militar Central al Rusiei, pe care l-a făcut responsabil pentru modul cum a apărat o zonă nordică din regiunea Donețk, unde trupele ucrainene au avansat recent. Potrivit lui Kadîrov, trupele trimise în ajutor "nu i-au putut găsi pe luptătorii lui Lapin deși i-au căutat o zi întreagă". Liderul cecen a adăugat că trupele lui Lapin "sunt blocate" în jurul Rubizhne și Kreminna – fiind demoralizate, "fără provizii sau muniție".

Potrivit lui Kadîrov, de câteva zile, personal nu a putut să se conecteze cu Lapin pentru a discuta despre ceea ce s-a întâmplat: "Băieții mei nu îl pot găsi".

"Istoria se repetă odată cu prăbușirea liniei defensive Liman. Am o întrebare: nu este nimeni interesat de modul în care Lapin a obținut o stea pentru capturarea lui Lysychansk când nici măcar nu era acolo? Nimeni nu este interesat de cum a reușit să renunțe la Liman fără să fie nicio investigație? Pe nimeni nu-i interesează cum a reușit să deschidă o breșă pentru inamic și, încă o dată, nicio investigație?

Pe nimeni nu interesează unde se află acum? Pe nimeni nu interesează cine îl protejează atât de bine?", este mesajul lui Kadîrov.

Nu toată lumea îl susține însă pe liderul cecen.

"Corespondentul de război" pro-Kremlin, Yury Kotyonok, spune că el și colegii săi "nu au probleme în a-l contacta" pe general. 

La scurt timp după înfrângerea pe care rușii au suferit-o săptămâna trecută la Liman, un centru feroviar important din regiunea Donețk, Kadîrov a lansat un atac virulent la adresa Statului Major al Rusiei și la comandantul districtului militar central, Alexander Lapin, persoana responsabilă pentru apărarea orașului. 

"Rușinea nu este că Lapin este incompetent", a scris Kadîrov pe Telegram, "ci că este protejat de deasupra de conducerea Statului Major. Dacă ar fi după mine, l-aș retrograda la soldat, i-aș lua toate medaliile și l-aș trimite cu o pușcă pe front pentru a-și spăla rușinea cu sânge." "Nepotismul militar nu va duce la nimic bun", a adăugat Kadîrov. Prigojin l-a lăudat pentru aceste cuvinte: "Frumos, Ramzan, ține-o tot așa. Aceste gunoaie ar trebui trimise pe front desculțe și cu mitraliere."

Putin i-a pus dintotdeauna unul împotriva celuilalt pe subalternii săi pentru a-i împiedica să se unească împotriva sa. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri