Ungaria a renunțat la plafonarea prețului la carburanți, după ce măsura a provocat o criză de aprovizionare

Data publicării:
coadă de mașini la o stație de benzină din Budapesta, Ungaria
Mașini stau la coadă la o stație de benzină din Budapesta. Foto: Profimedia Images

Guvernul Ungariei a eliminat plafonarea prețului la carburanți, după ce măsura a provocat o criză de aprovizionare și panică în rândul șoferilor, care au format cozi imense la benzinăriile din toată țara, scrie Reuters. Șeful de cabinet al premierului Viktor Orban a declarat că Executivul de la Budapesta a fost nevoit să renunțe la plafon, la recomandarea MOL, care a transmis că „situația este critică”.

„Nu mai puteam aștepta. Este singura modalitate prin care putem asigura securitatea aprovizionării cu carburanți”, a declarat Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului Orban.

Acesta a mai explicat faptul că renunțarea la acest plafon va stimula, cel mai probabil, creșterea inflației. 

Inflaţia din Ungaria calculată la un an a ajuns la 21,6% în octombrie, cel mai ridicat nivel al său de după 1996 şi al treilea cel mai mare din UE, conform Eurostat.

Directorul executiv al Mol, Zsolt Hernadi, a transmis că restabilirea importurilor și stabilizarea situației la nivel național va dura aproximativ două luni, dar efectele eliminării plafonului se vor vedea aproape imediat.

Presa maghiară a prezentat marţi cozi de aşteptare de sute de metri la benzinăriile din ţară, pe fondul penuriei de carburant.

„O penurie parţială a produselor noastre ne afectează întreaga reţea, iar un sfert dintre benzinăriile noastre sunt complet goale”, a precizat Gyorgy Bacsa, director MOL.

Penuria este cauzată de o scădere cu 30% a importurilor de carburant, precum şi de unele operaţiuni de mentenanţă într-una din rafinăriile MOL, care ar urma să dureze "mai multe săptămâni", a precizat el.

Deficitul de import este o consecinţă a plafonării preţurilor la carburanţi impusă de guvern, ceea ce a determinat companiile străine să îşi reducă livrările de carburant către Ungaria, conform Asociaţiei Benzinăriilor Independente (FBSZ).

În noiembrie 2021, Budapesta a decretat un preţ fix de circ 1,17 euro pe litrul de benzină fără plumb 95. Revizuit la fiecare trei luni, plafonul a fost prelungit ultima dată în septembrie şi ar fi trebuit să rămână în vigoare până la finalul anului.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri