Ungaria, acord cu Gazprom pentru dublarea importurilor de gaze din Rusia

Data actualizării: Data publicării:
lucrator gazprom si conducte de gaze pe fundal
Foto: Profimedia Images

Guvernul de la Budapesta a semnat un acord cu Gazprom pentru creşterea volumului de gaze livrate Ungariei, nivelul maxim fiind majorat până la 5,8 milioane metri cubi zilnic, mai mult decât dublu faţă de nivelul importurilor din august, a anunţat miercuri ministrul de Externe, Peter Szijjarto.

„Guvernul a decis să cumpere mai multe gaze”, a informat şeful Diplomaţiei din Ungaria, pe contul său de Facebook.

„S-a ajuns la un acord (cu Gazprom) pentru lunile septembrie şi octombrie”, a adăugat el, potrivit EFE, preluată de Agerpres.

În plus, cele două părţi au stabilit ca această cantitate suplimentară de gaze să vină prin sud, prin gazoductul TurkStream, care traversează Turcia şi Serbia.

Astfel, Ungaria, care în august a importat zilnic 2,6 milioane mc de gaze din Rusia, va putea importa, începând din 2 septembrie, până la 5,8 milioane de mc pe zi.

Szijjarto a semnalat că ar fi „imposibil” de garantat aprovizionarea cu energie a ţării sale fără gazele ruseşti.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ungaria, dependentă de gazele rusești

Premierul ungar, ultranaţionalistul Viktor Orban, este considerat drept cel mai bun aliat din Uniunea Europeană al preşedintelui rus, Vladimir Putin. Decizia de majorare a achiziţiilor de la Gazprom contravine eforturilor majorităţii partenerilor, care, după invazia rusă din Ucraina, încearcă să reducă dependenţa energetică de Rusia, scrie EFE.

Potrivit Autorităţii de Reglementare şi Servicii Publice din Ungaria (MEKH), gazele înmagazinate de ţară totalizează în prezent 3,880 miliarde mc, un volum care, fiind la un nivel de 61% din capacitatea totală de înmagazinare, ar putea acoperi circa 37% din cererea normală dintr-un an.

Ungaria este una dintre ţările care depind foarte multe de gazele din Rusia, de unde provin 85% din gazele utilizate.

(Textul a fost updatat și corectat, nivelul importurilor de 5,8 milioane mc de gaze fiind zilnic, nu lunar, cum apăruse în varianta inițială.) 

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri