Ungaria cumpără gaze din Qatar. Peter Szijjarto: Să nu-i abordăm pe un ton superior

Data actualizării: Data publicării:
peter szijjarto gesticulează
Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto. Foto: Profimedia Images

Ungaria va cumpăra gaze din Qatar, în acest sens fiind încheiat un acord politic pentru negocieri între cele două țări, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto. El a subliniat că din punct de vedere al securităţii energetice, UE trebuie să își consolideze relaţiile cu ţările din Golful Persic.

Negocierile vor avea loc între companiile MVM şi QatarEnergy, scrie hirado.hu.

"Soluţia ar trebui să fie clară: cu cât este mai mare cantitatea de gaze naturale care ajunge sau ar ajunge pe piaţa europeană, cu atât mai sigură ar fi aprovizionarea Europei, iar preţul de cumpărare, mai mic", a afirmat şeful diplomaţiei ungare.

Îndemnând la implicarea unor noi surse, oficialul ungar a amintit: "Qatarul deţine a treia cea mai mare rezervă de gaze naturale din lume şi ocupă locul al doilea în clasamentul global al exporturilor de gaze naturale lichefiate (GNL), ţara din Orientul Mijlociu efectuând, de asemenea, îmbunătăţiri în ceea ce priveşte capacităţile de extracţie şi de transporturi."

Ministrul a subliniat, totodată, că şi Uniunea Europeană are un rol, întrucât pentru ca de la terminalele GNL din sudul sau sud-estul Europei să poată ajunge o cantitate mai mare de gaze naturale în Ungaria sunt necesare dezvoltări de infrastructură: "Dacă Croaţia va extinde capacitatea terminalului GNL – acolo unde Ungaria este deja utilizatorul numărul unu – aşa cum a promis, atunci va exista o oportunitate reală pentru ca gazul din Qatar să joace un rol în aprovizionarea cu gaze naturale a Ungariei, în aproximativ trei ani".

Peter Szijjarto a subliniat că este important ca din punct de vedere al securităţii energetice şi al economiei, este important ca UE să îşi consolideze relaţiile cu ţările din Golful Persic. "Dacă îi abordăm pe cei din Qatar pe un ton superior şi vom încerca să le dăm lecţii, asta nu va conduce la o cooperare reciproc avantajoasă", a subliniat ministrul. 

Şeful diplomaţiei ungare a declarat că în ceea ce priveşte războiul din Ucraina, Ungaria şi Qatar împărtăşesc aceeaşi poziţie, respectiv condamnă războiul și doresc pacea.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri