Ungaria eliberează traficanții de migranți, Austria a înăsprit controalele la frontieră și îl convoacă pe ambasadorul maghiar

Data publicării:
controale la frontiera cu austria
Austria a înăsprit în weekend controalele la frontiera cu Ungaria. Foto: Profimedia Images

Austria a anunţat luni convocarea ambasadorului Ungariei la Viena după publicarea de către Budapesta a unui decret care prevede eliberarea a sute de traficanţi de migranţi în vederea expulzării lor.

„Aşteptăm explicaţii de la Ungaria (...) şi, prin urmare, l-am convocat în această după-amiază pe ambasador pentru o discuţie urgentă”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe într-o declaraţie către AFP, potrivit Agerpres.

„Ca ţară vecină, această decizie a Ungariei are repercusiuni directe asupra securităţii noastre”, a adăugat ministerul, declarându-se „extrem de îngrijorat”.

Alertată de un reportaj recent al televiziunii ungare cu privire la presupusa eliberare a traficanţilor, Austria a înăsprit în weekend controalele la frontieră. „Traficanţii sunt infractori aparţinând crimei organizate, iar acţiunile lor pun în pericol viaţa oamenilor”, a reacţionat Ministerul de Interne.

Guvernul premierului naţionalist Viktor Orban a decis la sfârşitul lunii aprilie să elibereze 700 de deţinuţi, majoritatea originari din ţările limitrofe. Aceştia vor trebui „să părăsească teritoriul Ungariei în termen de 72 de ore”, conform textului decretului.

Potrivit autorităţilor, închisorile se confruntă cu o creştere a numărului de deţinuţi condamnaţi pentru trafic de persoane - în prezent ei reprezintă 13% din total, adică aproximativ 2.600 de persoane din 73 de ţări.

Prin urmare, decretul publicat la 27 aprilie urmăreşte să limiteze „costurile pentru contribuabilii maghiari”.

Întrebat de AFP despre calendarul implementării acestei măsuri, guvernul nu a răspuns imediat.

Sub conducerea lui Viktor Orban, Ungaria a adoptat o linie dură în ceea ce priveşte imigraţia ilegală. A construit garduri la frontierele sale şi a restricţionat depunerea cererilor de azil la ambasadele din străinătate, înăsprind în acelaşi timp sancţiunile pentru traficanţi.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri