Ungaria nu este de acord cu taxarea multinaționalelor: „Ar avea un impact negativ asupra companiilor străine prezente în țară”

Data publicării:
mihaly varga
Mihaly Varga,ministrul de finanțe al Ungariei, spune că economia țării sale poate crește și fără ajutorul banilor UE Foto: Profimedia

Budapesta nu va accepta niciun fel de majorări de taxe pentru companiile multinaționale, a declarat ministrul de finanțe al Ungariei, Mihaly Varga, într-un interviu acordat portalului de știri Origo, preluat de Reuters și MTI.

Declarația vine în contextul discuțiilor despre un impozit minim pe profitul companiilor care să fie valabil la nivel global.

Oficialii G20 (grupul celor 20 de economii dezvoltate şi emergente) au convenit să sprijine ideea de introducere a unui impozit minim global de 15% pe profitul companiilor, un acord ce ar putea servi drept bază pentru un acord valabil la nivel mondial.

Mihaly Varga a declarat că „Ungaria refuză să sprijine orice majorări de taxe, în special cele care ar avea un impact negativ asupra competitivităţii, nu doar a ţării, ci şi a companiilor străine prezente aici”.

Impozitul pe profitul companiilor de 9% practicat în Ungaria este unul din cele mai mici din Uniunea Europeană şi graţie acestuia Budapesta a reuşit să atragă o serie de mari investiţii în sectorul construcţiilor de automobile, care au stimulat creşterea economică şi crearea de locuri de muncă.

„Putem promova doar interesele Ungariei, chiar dacă trebuie să sfidăm o propunere a preşedintelui SUA”, a declarat ministrul ungar de finanţe.

Citiți și: Taxarea multinaționalelor. Comisia Europeană susține impozitarea profiturilor și suspendă introducerea taxei pe serviciile digitale

Budapesta susține că se descurcă și fără ajutorul UE

Bruxelles-ul nu poate împiedica bunul mers al economiei Ungariei, nici dacă ar vrea să facă asta, a mai spus ministrul de finanţe Mihaly Varga.

Mihaly Varga consideră că avansul economiei ungare ar putea depăşi anul acesta 6%, „chiar dacă nu va fi primit niciun cent” de la UE.

„UE încearcă să transforme o problemă pur economică într-una politică. Sper să se găsească o soluţie rezonabilă”, a declarat Varga în interviul acordat portalului de ştiri Origo. „Suntem constructivi şi vrem să cooperăm, dar trebuie să subliniez că atitudinea ruşinoasă a Bruxelles-ului nu are niciun impact asupra situaţiei economiei Ungariei”, a adăugat oficialul.

Comisia Europeană nu a finalizat evaluarea planului de redresare al Ungariei (PNRR), a anunţat Executivul comunitar luni - ultima zi pentru aprobarea planului. Un purtător de cuvânt a precizat că pentru evaluare sunt necesare mai multe luni, iar Comisia Europeană va propune extinderea termenului limită.

Ungaria vrea să acorde un „bonus” la pensie

PIB-ul Ungariei ar putea înregistra anul viitor un avans de 5,3% şi economia ar putea recupera în 18 luni pierderile suferite în urma pandemiei de COVID-19, a estimat Mihaly Varga.

Ministrul de finanțe al Ungariei se aşteaptă ca rata inflaţiei să se situeze la 4,2% în 2021 şi la 3,6% în 2022.

Pe de altă parte, Mihaly Varga anunță că Executivul de la Budapesta vrea să majoreze din nou pensiile în noiembrie, aceasta fiind a doua creştere din 2021, pe fondul presiunilor inflaţioniste. Este vorba despre un „bonus de pensie” care va fi plătit seniorilor înainte de finalul anului, bugetul pentru această majorare fiind de 50 de miliarde de forinți. De asemenea, susține ministrul, va fi restituit impozitul pe venit plătit în 2021 pentru un milion de familii.

(sursa: Agerpres)

Partenerii noștri