Ungaria respinge planul climatic anunțat de Comisia Europeană, susținând că este „inacceptabil în forma sa actuală”

Data publicării:
Steagul Uniunii Europene flutură în Bruxelles
Uniunea Europeană vrea să atingă obiectivul de neturalitate a emisiilor nete de gaze cu efect de seră până în 2050. Sursă foto: Getty Images

Pachetul de măsuri propus miercuri de Comisia Europeană pentru atingerea obiectivelor climatice ale UE este pentru Ungaria inacceptabil în forma sa actuală, a declarat joi şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, relatează agenţia MTI.

Acest plan va face ca mai degrabă populaţia şi nu poluatorii să suporte costurile combaterii schimbărilor climatice, plus că va 'distruge rezultatele politicii guvernului de la Budapesta de diminuare a preţului pentru utilităţi plătit de persoanele fizice, a explicat Gulyas, potrivit Agerpres. 

Ungaria este pregătită să susţină un plan mai ambiţios de combatere a schimbărilor climatice, a mai spus acesta, remarcând însă că deocamdată majoritatea statelor UE nici măcar nu-şi onorează angajamentele deja asumate la acest capitol.

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi combaterea schimbărilor climatice trebuie să fie o chestiune globală, a subliniat oficialul ungar.

Comisia Europeană a propus miercuri un pachet ambiţios de măsuri pentru atingerea obiectivelor climatice ale UE, respectiv reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% în anul 2030 faţă de anul 1990 şi obţinerea neutralităţii climatice în anul 2050.

Printre măsurile prezentate în planul denumit “Fit for 55” se regăsesc creşterea costurilor pentru emisiile de CO2 generate de încălzirea locuinţelor, de transporturi şi industrie, taxarea combustibililor destinaţi transporturilor aeriene şi navale, interzicerea din anul 2035 a comercializării autoturismelor noi diesel şi pe benzină, utilizarea sporită a surselor regenerabile de energie cu obiectivul ca 40% din energia UE să fie produsă din surse regenerabile până în 2030 concomitent cu reducerea consumului de energie, cât și alinierea politicilor fiscale la obiectivele Pactului Verde european. 

Comisia Europeană a avertizat că planul prezentat miercuri va implica o tranziţie profundă, cu mari schimbări structurale în foarte puţin timp şi va conduce la transformarea economiei şi a societăţii UE în vederea atingerii obiectivelor ambiţioase în materie de climă. Acest plan va fi negociat cu statele membre şi cu Parlamentul European.

Citește și: Planul climatic ambițios al Comisiei Europene. România trebuie să-şi reducă cu 12,7% emisiile de gaze cu efect de seră

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri