Ungaria vrea ca Biden să discute cu Putin la summitul G20: „Avem nevoie de un acord între America și Rusia”

Data publicării:
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, spune că „este nedrept să acuzi Ungaria că este prietenă cu Rusia”. Foto: Profimedia Images

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, consideră că este nevoie de negocieri ruso-americane și de un acord între America și Rusia pentru a putea pune capăt războiului din Ucraina și de aceea ar fi important ca liderii celor două țări să se întâlnească la următorul summit G20 care are loc luna viitoare, în Indonezia. Casa Albă a anunțat, însă, joi, că președintele Joe Biden nu are o astfel de intenție.

„Dacă se vor afla în acelaşi loc, cred că le-ar fi foarte greu să explice oricărui om de pe pământ de ce nu se întâlnesc. Înţelegem că protocolul este important, înţelegem că este important ca fiecare să-şi demonstreze puterea, că este mai puternic decât celălalt. Dar aici mor sute de mii de oameni, se refugiază milioane de oameni, întreaga lume a intrat în criză şi trebuie să împiedicăm ca acest război regional, care a provocat deja crize mondiale, să se transforme într-un război mondial”, a spus ministrul maghiar de externe, potrivit unui comunicat citat de hirado.hu.

Szijjarto crede că negocierile directe dintre Rusia şi Ucraina nu pot pune capăt războiului şi nu pot aduce o pace durabilă. Ar fi o „iluzie naivă” să credem așa ceva, a subliniat șeful diplomației ungare.

„Avem nevoie de negocieri ruso-americane, de un acord între America şi Rusia”, a declarat Szijjarto. El a subliniat că, deşi este un conflict armat regional, acesta are consecinţe negative grave pentru întreaga lume.

„Aprovizionarea cu energie a lumii este în criză, aprovizionarea cu alimente a mai multor regiuni din lume este în criză, inflaţia creşte galopant în întreaga lume, economiile intră în recesiune şi locurile de muncă a milioane de oameni sunt puse în pericol”, a spus el. Ministrul a subliniat, prin urmare, că ar trebui să fie în interesul întregii lumi ca războiul să se încheie cât mai curând posibil. „În acelaşi timp, suntem îngrijoraţi să vedem că unele ţări mari şi puternice, unele organizaţii internaţionale mari şi puternice, continuă să folosească retorica războiului. Iar declaraţiile şi deciziile acestora împing acest război mai degrabă spre escaladare, decât spre pace”, a menționat șeful diplomației de la Budapesta.

Putin vrea o nouă ordine mondială

Este cunoscut faptul că dintre toate țările UE, Ungaria are cea mai pro-rusă poziționare, în timp ce Vladimir Putin a transmis, prin intermediul Turciei, că ar vrea să negocieze cu americanii „o nouă ordine mondială”, întrucât consideră că acordurile încheiate la sfârșitul Războiului Rece nu mai reflectă realitatea lumii de astăzi. „Înțelegem că domnul Putin vrea să aibă o nouă mare negociere, o nouă înțelegere cu Occidentul. Este vorba, parțial, despre Ucraina, fără îndoială, dar cadrul mai larg este, de fapt, o nouă reglementare între Rusia și lumea occidentală”, a declarat recent Ibrahim Kalin, purtător de cuvânt al Președinției Turciei, după ce președintele turc Recep Erdogan vorbise la telefon cu Putin.

După ce, la începutul lunii octombrie, Joe Biden nu a exclus posibilitatea de a se întâlni cu  Vladimir Putin la summitul G20, Casa Albă a subliniat joi că preşedintele Joe Biden nu are „nicio intenţie” de a avea o întâlnire bilaterală cu omologul său rus Vladimir Putin cu prilejul viitorului summit G20 care va avea loc în noiembrie în Bali, în Indonezia. Preşedintele Biden „nu are nicio intenţie să se aşeze (la discuţie) cu Vladimir Putin”, le-a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby. 

Între timp, Moscova și-a intensificat atacurile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, și-a radicalizat retorica și insistă că Kievul s-ar pregăti să folosească „bomba murdară”, pentru ca apoi să-i învinuiască pe ruși. Teoria Kremlinului a fost deja respinsă de Kiev și de Occident, care spun că este vorba despre o diversiune și că de fapt Rusia este cea care se pregătește de o operațiune sub „steag fals”.

Lumea a intrat în deceniul său cel mai periculos şi imprevizibil după al Doilea Război Mondial, a declarat joi Vladimir Putin, într-un nou discurs delirant în care a acuzat Occidentul că urmăreşte să-şi menţină dominaţia asupra planetei. „Occidentul nu este în măsură să conducă lumea, dar încearcă asta cu disperare, şi majoritatea popoarelor lumii nu o vor accepta”, a spus Putin, conform căruia omenirea se află acum într-o „situaţie revoluţionară”. Potrivit liderului rus, ofensiva militară pe care a ordonat-o împotriva Ucrainei se înscrie în această „schimbare tectonică a ordinii mondiale”.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri