Uniunea Europeană propune o nouă alianţă post-Trump cu SUA în faţa provocărilor Chinei (Financial Times)

Data actualizării: Data publicării:
steagul ue pus peste stegulete ale sua
Uniunea Europeană propune o nouă alianţă post-Trump cu SUA în faţa ameninţării Chinei. Sursa: Profimedia Images

Uniunea Europeană încearcă să încheie o nouă alianţă cu Statele Unite care să pună capăt tensiunilor din era Trump şi să facă faţă provocărilor reprezentate de China, a scris duminică Financial Times citând dintr-un proiect de plan european, informează Reuters.

Planul propune reconstruirea legăturilor dintre UE şi SUA pe fronturi comune, în dosare ce merg de la reglementarea domeniului digital la combaterea pandemiei de COVID-19, scrie FT.

Relaţiile dintre SUA şi UE au fost tensionate sub preşedintele Donald Trump.

Liderii UE şi majoritatea statelor membre l-au felicitat pe preşedintele ales al SUA, Joe Biden.

"În calitate de societăţi democratice deschise şi economii de piaţă, UE şi SUA sunt de acord cu privire la provocarea strategică prezentată de asertivitatea internaţională tot mai mare a Chinei, chiar dacă nu sunt întotdeauna de acord în privinţa celei mai bune modalităţi de o a aborda", citează FT din proiectul acestui plan european.

Documentul, care va fi supus aprobării liderilor statelor membre în cadrul reuniunii Consiliului European (10-11 decembrie), propunea lansarea unei noi agende transatlantice în cadrul unui summit UE - SUA care ar urma să fie organizat în prima jumătate a anului viitor.

La începutul lunii noiembrie, UE a impus tarife la importuri din SUA în valoare de până la 4 miliarde de dolari ca represalii la subvenţiile americane acordate Boeing, dar speră într-o îmbunătăţire a comerţului bilateral în perioada administraţie Joe Biden, scrie Agerpres.

Comisarul european pentru comerţ Valdis Dombrovskis a declarat anterior că unele contacte informale cu echipa Biden au fost realizate de Comisia Europeană, instituţia care coordonează politica comercială pentru cele 27 de state membre ale UE.

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri