Uniunea Europeană relaxează temporar sancţiunile impuse Siriei pentru a ușura livrarea ajutoarelor

Data publicării:
Un convoi de TIR-uri cu ajutoare traversează un drum din Siria pe 23 februarie 2023.
Organizațiile care vor să ajute entități siriene supuse sancțiunilor nu vor mai trebui să primească permisiunea UE. Foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană a anunţat joi relaxarea temporară a sancţiunilor sale împotriva Siriei pentru a facilita livrarea de ajutoare acestei ţări afectate de cutremurul din 6 februarie, informează Agerpres.

Organizaţiile umanitare nu vor mai avea nevoie să solicite o autorizaţie prealabilă din partea statelor membre UE pentru a trimite materiale sau pentru a furniza servicii entităţilor supuse sancţiunilor UE, a informat Consiliul European într-un comunicat.

Această măsură, care va fi valabilă şase luni, a fost adoptată "având în vedere gravitatea crizei umanitare din Siria, exacerbată de cutremur".

Seismele din 6 februarie au peste 3.600 de persoane în Siria.

UE a subliniat că instituţiile sale şi statele sale membre sunt principalii donatori ai Siriei, cu un total de 27,4 miliarde de euro în donaţii din 2011, către Siria şi statele vecine care găzduiesc refugiaţi, cum ar fi Turcia. După cutremur, UE a oferit 3,5 milioane de euro pentru a răspunde nevoilor umanitare urgente din Siria.

Guvernul sirian şi companiile care au legătură cu el sunt supuse sancţiunilor UE din cauza represiunii exercitate de Damasc, ceea ce îngreunează contribuţiile europene în ceea ce priveşte ajutorul umanitar.

Sancţiunile UE, impuse în 2011, vizează 291 de persoane şi 70 de entităţi şi includ îngheţarea activelor şi interdicţiile de călătorie.

Schimbarea făcută joi înseamnă că "UE a scutit organizaţiile umanitare să solicite o autorizaţie prealabilă (...) din partea statelor membre pentru a efectua transferuri sau a furniza bunuri şi servicii destinate, în scop umanitar, persoanelor şi entităţilor care figurează pe listă", se arată în comunicat.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri