Uniunea Europeană se teme că "un colaps" al Tunisiei ar aduce un nou val de imigranţi

Data publicării:
Josep Borrell, Înaltul reprezentant european pentru politici externe şi de securitate susţine o conferinţă de presă la Bruxelles, pe 9 februarie 2023.
Josep Borrell, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate. Foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană este îngrijorată de deteriorarea situaţiei politice şi economice din Tunisia şi se teme de un colaps al ţării, care va avea ca efect un nou val de migranţi în Europa, a declarat luni şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, informează Agerpres.

"Situaţia din Tunisia este foarte periculoasă", a avertizat el la finalul unei reuniuni a miniştrilor de externe ai UE la Bruxelles.

"Dacă Tunisia se prăbuşeşte, asta riscă să provoace fluxuri migratorii spre UE şi să antreneze o instabilitate în regiunea MENA (nordul Africii şi Orientul Mijlociu n.r.). Dorim să evităm această situaţie", a spus Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă.

Miniştrii au cerut Belgiei şi Portugaliei să trimită reprezentanţi în Tunisia cu scopul de a efectua "o evaluare a situaţiei pentru a permite UE să-şi orienteze măsurile", a precizat el.

Preşedintele tunisian Kais Saied şi-a arogat puteri depline cu începere de la 25 iulie 2021, când a anulat parlamentul şi a arestat numeroase personalităţi din ţară.

Principalele partide de opoziţie denunţă o "derivă autoritară" care afectează negativ tânăra democraţie apărută de pe urma primei revolte din Primăvara Arabă în 2011.

În pericol este şi acordul cu FMI al acestei ţări, pe care Saied nu l-a susţinut niciodată public. SUA, printre alte state, au condiţionat asistenţa financiară de reforme, pe care Saied nu dă semne că vrea să le întreprindă. 

"Uniunea Europeană nu poate ajuta o ţară incapabilă să semneze un acord cu Fondul Monetar Internaţional", a spus Josep Borrell.

"Preşedintele Kais Saied trebuie să semneze cu FMI şi să pună în aplicare acordul, altfel situaţia va fi foarte gravă pentru Tunisia", a adăugat şeful diplomaţiei europene.

Italia se numără printre statele care cer acordarea de urgenţă a unei tranşe în valoare de 1,9 miliarde de euro pentru ca Tunisia să nu intre în colaps.

De la începutul anului, 20.046 de migranţi au ajuns în Italia traversând Marea Mediterană în ambarcaţiuni nesigure.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri