Uniunea Europeană și Marea Britanie impun sancțiuni comerțului cu diamante ruseşti. Cât câștigă Rusia din vânzarea pietrelor prețioase

Data publicării:
Dmitri Medvedev examinează un diamant rusesc
Rusia este cel mai mare exportator de diamante neprelucrate din lume. Anul trecut, a exportat diamante în valoare de 1,8 miliarde de euro către Antwerp, principala destinație a exporturilor cu diamante rusești. Foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană va „limita comerţul cu diamante ruseşti”, ca parte a sancţiunilor împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei, a anunţat vineri preşedintele Consiliului European, Charles Michel, la summitul G7 de la Hiroshima. Și Marea Britanie a făcut un anunț similar privind sancțiuni împotriva sectorului minier al Rusiei, care includ și importul de diamante.

„Diamantele ruseşti nu sunt veşnice”, a glumit Charles Michel în faţa presei, confirmând o viitoare măsură europeană, după embargoul deja anunţat vineri de Regatul Unit asupra acestor pietre preţioase care aduc anual câteva miliarde bune de dolari Rusiei.

Marea Britanie a anunţat vineri noi sancţiuni împotriva sectorului minier al Rusiei, care vizează importurile de aluminiu, diamante, cupru şi nichel, în încercarea de a restrânge capacitatea Moscovei de a finanţa războiul pe care l-a declanşat în Ucraina, informează AFP, potrivit Agerpres.

„După cum arată sancţiunile anunţate astăzi, G7 rămâne unit în faţa ameninţării din partea Rusiei şi ferm în sprijinul său pentru Ucraina”, a declarat prim-ministrul britanic Rishi Sunak, în marja summitului G7, care începe vineri la Hiroshima (în vestul Japoniei).

Rusia a exportat diamante în valoare estimată de 4-5 miliarde de dolari în 2021.

Noi sancțiuni împotriva Rusiei la summitul G7

Şefii de stat şi de guvern din G7 urmează să discute o serie de noi sancţiuni împotriva Rusiei, inclusiv măsurile SUA de a adăuga pe lista neagră 70 de entităţi ruseşti şi străine.

Liderii celor mai puternice şapte economii ale lumii, reuniţi la Hiroshima până duminică, ar urma, de asemenea, să se concentreze asupra întăririi sancţiunile existente şi să lupte împotriva eludării acestora, să restricţioneze accesul Moscovei la sistemul financiar internaţional şi să se angajeze să îngheţe activele ruseşti până la „la sfârşitul războiului din Ucraina”.

Joi, un oficial al Uniunii Europene a indicat că liderii G7 vor discuta despre sancţiuni în sectorul diamantelor: „Credem că exporturile ruseşti în acest sector ar trebui limitate”.

Emiratele Arabe Unite, India şi Belgia se numără printre principalii importatori de diamante. Statele Unite sunt, de asemenea, o piaţă importantă pentru produsele finite.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri