Unui deținut din Japonia i s-a interzis să poarte ochelari pentru că îi dădeau „un aer ameninţător" care putea „declanşa bătăi”

Data actualizării: Data publicării:
ochelari
Unui deținut din Japonia i s-a interzis să poarte ochelari pentru că îi dădeau „un aer ameninţător". Foto: Profimedia

O închisoare japoneză care i-a interzis unui deţinut să-şi poarte ochelarii pe motiv că aceştia îi dădeau „un aer ameninţător” a intrat în vizorul unei asociaţii de avocaţi, care a calificat decizia drept o încălcare a drepturilor omului.

Închisoarea Tsukigata din prefectura Hokkaido, în nordul Japoniei, l-a împiedicat pe un deţinut să-şi aducă ochelarii de vedere cu jumătate de ramă - având doar o bară argintie în partea de sus - în timp ce îşi ispăşea pedeapsa, a declarat Asociaţia Baroului din Sapporo, care a adresat un protest instituţiei.

Închisoarea a interzis purtarea respectivilor ochelari deoarece „îi dădeau bărbatului un aer ameninţător” care putea „intimida” alţi deţinuţi şi „declanşa comportamente indisciplinate, cum ar fi bătăi şi intimidări”, a adăugat grupul de avocaţi, informează Agerpres.

Contactat de AFP, un oficial al închisorii a apărat respectiva decizie. „Considerăm că nu există nimic ilegal sau nedrept în modul în care am gestionat situaţia”, a precizat el, refuzând să fie identificat din cauza politicii interne a închisorii.

Deţinutul - un bărbat în vârstă de 40 de ani, care a fost eliberat între timp - a trăit luni de zile fără ochelari în timp ce îşi ispăşea pedeapsa pentru o încălcare a regulilor de circulaţie, potrivit protestului oficial al avocaţilor depus în iunie. Vederea sa era atât de proastă încât ajungea să se „lovească de alţi deţinuţi” şi suferea şi de „dureri de cap puternice”.

Vicepreşedinta Asociaţiei Baroului din Sapporo, Ayako Ito, a declarat pentru AFP în această săptămână că pentru persoanele cu probleme de vedere ochelarii pot fi asimilaţi cu „o parte a corpului”. „Spre exemplu, deţinuţii au dreptul de a-şi petrece zilele citind, însă dacă sunt privaţi de ochelari, acest act este îngreunat, încălcându-li se dreptul de a menţine un nivel minim de cultură”, garantat de Constituţia japoneză, a precizat aceasta.

Închisoarea Tsukigata a mai intrat în vizorul aceleiaşi asociaţii de avocaţi în 2020, după ce aceasta a respins cererea unui alt deţinut de a-şi purta ochelarii Bvlgari, pe motiv că aceştia erau „prea ostentativi”.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri