Unul din elefanții rătăcitori ai Chinei a ajuns acasă. Dincolo de povestea urmărită de toată lumea, călătoria arată o problemă de mediu

Data publicării:
turma de elefanti
Elefanții migratori din China sunt monitorizați non-stop de drone și urmăriți online de milioane de oameni FOTO: Profimedia Images

Unul dintre elefanții rătăcitori ai Chinei a ajuns în sfârșit acasă. El se desprinsese de turmă în urmă cu o lună, a fost capturat și adus înapoi în rezervație. Între timp, ceilalți 14 elefanți continuă călătoria epică, monitorizată non-stop cu drone. Dincolo de povestea care a fascinat lumea întreagă, călătoria indică o problemă de mediu, scrie CNN.

Elefantul se desprinsese de turmă și a călătorit singur 190 de kilometri, supraviețuind cu mâncarea care i-a fost dată de autoritățile locale sau pe care a găsit-o singur. Animalul de 1,8 tone s-a aflat în apropierea zonelor populate și a fost un risc pentru siguranța publică, așa că a fost capturat și întors în rezervație, au transmis autoritățile.

Veterinarii care l-au verificat nu au găsit răni externe.

Între timp, restul turmei continuă să meargă în ceea ce pare a fi o călătorie nesfârșită, monitorizată non-stop de zeci de drone și de sute de echipaje de intervenție.

Călătoria lor epică a devenit o obsesie națională luna trecută, când milioane de oameni au urmărit imaginile filmate cu dronele. Se pare că interesul a scăzut între timp, tot mai puțini oameni vorbind pe rețelele sociale despre turma de elefanți. Dar, problemele de mediu relevate de călătoria lor abia încep.

Unii experți văd călătoria elefanților ca pe o căutare disperată de resurse mai bune. Elefanții asiatici sunt o specie protejată în China și, datorită eforturilor de conservare, populația lor s-a dublat la aproximativ 300 în patru decenii. Dar, în același timp, aproape 40% din habitatul lor din sudul Yunnanului s-a pierdut din cauza dezvoltării economice din ultimii 20 de ani, a scris un grup de cercetători chinezi într-o scrisoare către revista științifică Nature săptămâna trecută. Ei spun că elefanții trebuie protejați și că trebuie să se pună la punct o strategie care să urmărească obiceiurile lor de hrănire și rutele de migrație.

Pe fondul creșterii economice rapide a Chinei, plantațiile de arbori de cauciuc și ceai s-au extins în Yunnan, înlocuind zone întinse de păduri, în timp ce autostrăzile, căile ferate și hidrocentralele au întrerupt rutele de migrație. Turmele de elefanți din provincie au fost despărțite și izolate în timp ce mulți au fost forțați să caute hrană în zonele agricole.

Între 2014 și 2020, autoritățile din Yunnan au plătit despăgubiri de peste 26 de milioane de dolari pentru daunele provocate de elefanți. Pe de altă parte, din 2013 până în 2019, 41 de persoane au fost călcate în picioare și alte 32 au fost rănite de elefanți asiatici în Yunnan.

Deocamdată, autoritățile încearcă să îndepărteze turma de zonele populate, atrăgându-le cu mâncare și instituind blocaje pe traseu.

Pe termen lung, oamenii de știință spun că singura modalitate de a preveni un viitor exod de elefanți este restaurarea, extinderea și reconectarea habitatelor lor existente.

Tensiunea coexistenței dintre oameni și animalele sălbatice este o problemă cu care se confruntă nu numai Yunnan. Pe măsură ce China se află în proces de urbanizare rapidă, animalele sălbatice din alte părți ale țării ajung să se confrunte tot mai mult cu probleme similare, mai ales că populațiile unor specii au fost stimulate de eforturile de conservare.

 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri