Unul dintre „arhitecții” acordului Brexit atrage atenția că acesta „ar putea fi nesustenabil”

Data publicării:
Panou anti-Brexit care înfățișează o persoană care se împuscă în picior, încălțat cu un pantof cu steagul UK, pe pistol fiind gravat „Brexit”.
Panou de protest împotriva Brexit la Londra. Foto: Profimedia Images

Unul dintre principalii „arhitecți” ai acordului Brexit negociat de Boris Johnson, fostul negociator-șef pentru ieșirea din UE a Regatului, David Frost, recunoaște la aproape o jumătate de an de Brexit, că acordul „ar putea fi nesustenabil”, relatează The Independent.

David Frost, fost negociator-șef pentru Brexit, avertizează că acordul final negociat pentru ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană afectează negativ companiile și afacerile nord-irlandeze și spune că este posibil ca el să nu fie sustenabil.

Frost spune că UE și UK trebuie să găsească soluții rapid și i-a îndemnat pe europeni să meargă pe o „abordare pragmatică” în ce privește protocolul asupra Irlandei de Nord.

Soluția adusă de acordul Brexit pentru Irlanda de Nord îi nemulțumește pe unioniștii din regiune, care denunță crearea unei frontiere în Marea Irlandei. Unii politicieni spun că acesta a perturbat pacea fragilă din Irlanda de Nord.

Luna trecută, secretarul de stat pentru Irlanda de Nord, Brandon Lewis, a încercat să pună presiune pe UE cerând europenilor să „înțeleagă pe deplin” importanța identității pentru unioniștii din Irlanda de Nord.

De asemenea, UE a amenințat cu acționarea în instanță a Regatului, după ce guvernul de la Londra a anunțat unilateral un plan de extindere a perioadei de grație menite să lase timp supermarketurilor și furnizorilor britanici să se acomodeze la noile bariere comerciale.

„Companiile fac eforturi extraordinare pentru ca lucrurile să funcționeze, dar este greu de crezut că felul în care funcționează protocolul poate fi sustenabil pe viitor. Ne-am luat angajamentul să discutăm cu UE cu bună credință. Sper că vor avea o abordare de bun simț care să ne permită să găsim o cale pragmatică de a ușura povara din Irlanda de Nord.

Citiți șiMărturisirea unui votant Brexit: Credeți că aș fi votat să ieșim dacă știam că mă va costa 80.000 de lire pe an? Am fost mințiți

Trebuie să găsim rapid soluții pentru a proteja Acordul de la Belfast în toate dimensiunile sale și să minimizăm perturbările asupra vieților oamenilor din Irland de Nord”, a spus Frost.

Intrarea deplină în vigoare a Brexit-ului de la 1 ianuarie a însemnat noi controale vamale pentru mărfuri între Marea Britanie şi provincia britanică Irlanda de Nord, dintre care unele au fost suspendate la începutul săptămânii după ameninţări care au vizat agenţii vamali.

Aceste noi formalităţi, prevăzute în protocolul privind Irlanda de Nord din cadrul acordului pentru ieșirea UK din UE, negociat în urmă cu peste un an între Londra şi Bruxelles, au fost denunţate ca fiind la originea problemelor de aprovizionare a supermarketurilor.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri