Unul dintre vasele cu migranți salvați de la moarte din Mediterana a fost respins la graniță de noul guvern al Italiei

Data publicării:
refugiați într-o cameră pe un vas de salvare
În fiecare an, mii de persoane care fug de conflicte sau sărăcie încearcă să ajungă în Europa traversând Mediterana dinspre Libia, a cărei coastă se află la circa 300 de kilometri de Italia. Foto: Profimedia Images

Organizația caritabilă SOS Mediterranee a anunțat, marți, că vasul său de salvare, Ocean Viking, la bordul căruia se află 234 de migranți salvați de la moarte din apele mării, se va îndrepta spre un port francez după ce noul guvern al Italiei a refuzat să-i primească pe refugiați, relatează Reuters.

Ocean Viking „intenționează să ceară Franței acord pentru a debarca într-un port sigur” și este așteptat să ajungă în apele internaționale din apropierea insulei Corsica în jurul zilei de joi, a spus reprezentantul organizației, Alessandro Porro, într-un comunicat.

Într-un mesaj pe Twitter, SOS Mediterranee a adăugat: „După tăcerea Italiei, cerem autorităților maritime franceze să permită intrarea într-un port celor 234 de supraviețuitori de pe Ocean Viking”.

Noul guvern de extremă-dreapta italian, care a depus jurământul luna trecută, s-a angajat să acţioneze împotriva migranţilor care vin pe mare din Africa de Nord spre Europa. Peste 87.000 de persoane au debarcat în Italia în acest an, dintre care 14% au fost salvate de nave umanitare, conform ministerului de interne.

Liderul Partidului Democrat, de opoziție, Enrico Letta, a acuzat guvernul, într-o postare pe Twitter, că încalcă tratatele internaţionale. PD susţine că Matteo Piantedosi trebuie să dea explicaţii în parlament.

Ministerul norvegian de externe a precizat, joi, că nu îşi va asuma nicio responsabilitate pentru persoanele salvate de nave private care circulă sub pavilion norvegian în Marea Mediterană.

Germania a insistat, într-o notă diplomatică adresată Italiei, asupra faptului că organizaţiile de caritate „au o contribuţie importantă la salvarea de vieţi” şi a cerut guvernului de la Roma „să le ajute cât mai curând posibil”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri