UPDATE: Germania și Austria își retrag salvatorii din Hatay din cauza unor riscuri de securitate. ”Au loc atacuri între grupări”

Data actualizării: Data publicării:
salvatori in turcia
Salvatorii armatei austriece aflați în Hatay, au oprit căutările din cauza unor riscuri de securitate. Foto: Profimedia Images

UPDATE: Agenţia Federală Germană pentru Asistenţă Tehnică şi organizaţia de ajutor I.S.A.R Germania îşi suspendă operaţiunile de salvare în provincia turcă Hatay, grav afectată de seismele de luni. Anunțul vine la scurt timp după ce armata austriacă a anunțat sâmbătă dimineața că întrerupe căutările victimelor din provincia turcă Hatay, din cauza unor ''riscuri de securitate''. ''Au loc tot mai multe agresiuni între grupări din Turcia", a declarat sâmbătă pentru agenţia de presă austriacă APA, locotenent colonelul Pierre Kugelweis, din cadrul Forţelor Armate Austriece, relatează dpa și AFP.

În ultimele ore, situaţia de securitate în provincia Hatay s-a înrăutăţit, au anunţat sâmbătă cele două organizaţii din Germania.

Echipele de căutare şi salvare au rămas deocamdată într-o tabără comună în oraşul Kirikhan. Însă dacă există indicii clare că cineva ar putea fi scos în viaţă de sub dărâmături, atunci echipele de salvare se vor deplasa la faţa locului, a declarat pentru dpa purtătoarea de cuvânt a THW, Katharina Garrecht.

THW şi I.S.A.R au atribuit situaţia tensionată, între altele, "lipsei de hrană şi alimentării dificile cu apă potabilă a zonei sinistrate".

Directorul de operaţiuni al I.S.A.R, Steven Bayer, a declarat că "se poate vedea cum durerea lasă încet loc furiei".

Tamara Schwarz, purtătoarea de cuvânt a THW din Bonn, a vorbit despre "scene turbulente" şi despre faptul că siguranţa voluntarilor trebuie luată în calcul.

Anterior, militari din cadrul unităţii de ajutor în caz de dezastru a armatei austriece şi-au stopat activităţile de salvare în provincia Hatay, indicând la rândul lor "riscuri de securitate" în zonele în care intervin.

Știre inițială:

Colonelul din cadrul Forţelor Armate Austriece a adăugat că au existat relatări privind focuri de armă și a anunțat că cei 82 de militari ai echipei de intervenţie în caz de dezastre, bărbaţi şi femei s-au pus la adăpost.

Salvatorii s-au aflat în provincia turcă Hatay începând de marţi. Ei rămân pe loc şi sunt pregătiţi pentru viitoare misiuni atunci când situaţia se va îmbunătăţi, a adăugat oficialul austriac.

"Nu a avut loc un atac asupra noastră, a austriecilor. Suntem cu toţii bine. Dorim să continuăm să ajutăm, însă circumstanţele sunt cele care sunt", a mai explicat Kugelweis.

Militarii austrieci s-au pus la adăpost într-o tabără "împreună cu alte organizaţii internaţionale, în aşteptarea instrucţiunilor", a concluzionat el.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri