Uraganul Matthew lasă dezastru în urma lui: 25 de morți, milioane de oameni evacuați

Data publicării:
Hurricane Matthew Churns in Caribbean
CARIBBEAN SEA - OCTOBER 3: In this NOAA handout image, taken by the GOES satellite at 1620 UTC shows Hurricane Matthew in the Caribbean Sea heading towards Jamacia, Haiti and Cuba on October 3, 2016. Matthew is a strong Category 4 hurricane, in the central Caribbean Sea and is poised to deliver a potentially catastrophic strike on Haiti. (Photo by NOAA via Getty Images)

Cel puțin 21 de oameni au murit în Haiti și alți patru în Republica Dominicană, după trecerea uraganului Matthew, cel mai puternic care a afectat regiunea Caraibelor în ultimul deceniu. Distrugeri mari sunt şi în Cuba, unde autorităţile neagă că furtuna ar fi făcut victime. Matthew îşi continuă drumul spre Bahamas şi coasta americană, unde se fac pregătiri intense. Inclusiv preşedintele Barack Obama i-a îndemnat pe cei din zonele ameninţate să lase totul şi să pornească spre zone mai sigure.

Uraganul Matthew a măturat provincia cubaneză Guantanamo cu rafale de vânt de 220 de kilometri pe oră. Patru localităţi cu o populaţie totală de 158.000 de oameni sunt izolate din cauza drumurilor blocate. La Baracoa, 70% dintre acoperişurile clădirilor au fost distruse de vântul puternic, care a scos copaci din rădăcini şi a pus la pământ stâlpi.

Şase provincii cubaneze au fost în stare de alertă, iar autorităţile au evacuat în ultimele zile peste 1,3 milioane de persoane.

Matthew, aşteptat la noapte pe coasta americană

În Florida se fac pregătiri frenetice pentru uragan, aşteptat să lovească coasta de est a acestui stat joi seară. Guvernatorul a ordonat evacuarea voluntară sau forţată a zonelor de pe traiectoria furtunii. Şcolile şi universităţile sunt închise, iar autorităţile au anulat taxele de autostradă ca să încurajeze oamenii să plece. 500 de militari din Garda Naţională au fost mobilizaţi, iar alţi 6.000 sunt în alertă.

„Nu e nevoie să vă panicaţi. Nu e nevoie să vă speriaţi. Dar pregătiţi-vă, faceţi-vă bagajele şi plecaţi azi dacă locuiţi în zonele ameninţate”, a fost mesajul primarului din Jacksonville, Lenny Curry, pentru populație.

De asemenea, și în Carolina de Sud, peste un milion de oameni care locuiesc în zonele de coastă au primit ordin de evacuare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri