Uraniul dispărut din Libia a fost găsit aproape de granița cu Ciadul

Data actualizării: Data publicării:
bandă galben care avertizează cu privire la material radioactiv
Foto: Profimedia Images

Forțele armate care controlează estul Libiei spun că au reușit să găsească cele aproximativ 2,5 tone de uraniu care au fost raportate de AIEA ca fiind dispărute, relatează BBC.

Zece cilindri care conțineau minereul de uraniu au fost găsiți la granița cu Ciadul, a anunțat un reprezentant al sursei citate. Agenția Internațională pentru Energie Atomică nu a verificat încă informația oferită.

AIEA a transmis un semnal de alarmă, joi, după ce o vizită a inspectorilor săi la începutul săptămânii la un sit nuclear aflat în afara teritoriului controlat de forțele guvernamentale libiene a dezvăluit absența uraniului.

De când Gaddafi a fost răsturnat de la putere în 2011, puterea din Libia este contestată de mai multe facțiuni militare și politice rivale. Controlul țării este împărțit între un guvern interimar recunoscut internațional care controlează capitala Tripoli și un altul în estul țării, condus de facțiunea militară a generalului Khalifa Haftar. Niciuna dintre cele două părți nu deține controlul sudului țării, de unde a dispărut uraniul.

Comunicatul de joi a fost transmis de așa-numita Armată Națională Libiană, o forță armată care susține administrația militară din estul țării.

Generalul Khaled al-Mahjoub, comandantul diviziei de comunicare a grupării, a declarat că uraniul a fost descoperit la „aproape cinci kilometri” de locul unde se afla stocat inițial.

Mai multe puteri străine și organizații private încearcă să obțină mai multă influență în Libia de când Gaddafi a fost răsturnat de forțe susținute de NATO. Printre ele se numără inclusiv grupul de mercenari rus Wagner sau militanți ai ISIS.

Libia, o țară cu importante rezerve de petrol, se află într-o situație de cvasi-anarhie și a fost descrisă ca un „bazar de armament”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri