Ursula von der Leyen, declarații alături de Antony Blinken: Suntem hotărâţi și uniţi. UE, gata să adopte noi sancțiuni contra lui Putin

Data publicării:
antony blinken si ursula von der leyen fac declaratii comune de presa
Usula von der Leyen anunță alături de secretarul de stat american Antony Blinken că UE nu va ezita să impună noi sancțiuni regimului Putin Foto: Profimedia Images

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat vineri că Uniunea Europeană este pregătită să adopte „noi sancţiune dure”, dacă preşedintele rus Vladimir Putin nu opreşte războiul pe care l-a declanşat în Ucraina. „Suntem hotărâţi, suntem decişi, suntem uniţi”, a declarat ea, la Bruxelles, alături de secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

La rândul său, secretarul de stat american a cerut menţinerea presiunilor asupra Rusiei pentru a o face să oprească războiul din Ucraina.

„Din păcate, este posibil ca acest conflict din Ucraina să nu se termine imediat. Este tragic, este oribil. Trebuie să menţinem presiunea asupra Rusiei până când se opreşte, până când se termină războiul”, a afirmat el după ce a avut o reuniune cu omologii săi din NATO şi a participat la mai multe întâlniri cu liderii UE.

Uniunea Europeană este hotărâtă să îl facă pe preşedintele rus Vladimir Putin „să plătească un preţ”, a spus Ursula von der Leyen. Președinta Comisiei Europene a subliniat că sancţiunile masive împotriva Rusiei au fost posibile datorită unei cooperări strânse cu SUA. „Cooperarea UE-SUA este baza acestui răspuns eficient”, a afirmat şefa Comisiei Europene, adăugând că multe ţări s-au aliniat apoi acestor măsuri pentru a sancţiona Rusia, relatează Agerpres.

Miniştrii afacerilor externe din statele membre NATO au avut vineri o a doua reuniune extraordinară dedicată situaţiei din Ucraina şi implicaţiilor ei pentru securitatea Aliaţilor. Potrivit MAE, reuniunea a fost convocată pentru a dezbate, în continuare, acţiunile de răspuns ale Alianţei Nord-Atlantice, cu accent pe măsurile suplimentare privind consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic.

Tot vineri, miniștrii de externe din UE au avut un consiliu la Bruxelles pe aceeași temă, unde a fost invitat și secretarul de stat al SUA, ministrul afacerilor externe al Canadei şi secretarul general al NATO.

Șeful diplomației SUA, Antony Blinken, alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şefa diplomaţiei britanice Liz Truss şi cea a Canadei, Melanie Joly, a discutat şi cu ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba.

Secretarul de stat american are prevăzut un turneu în Europa de Est pentru a discuta despre invazia din Ucraina. El este aşteptat sâmbătă în Polonia, apoi va merge în Republica Moldova, Lituania, Letonia şi Estonia. Turneul este prevăzut să se încheie pe 8 martie.

Potrivit publicației americane The Hill, care citează surse de la Casa Albă, vicepreședinta Statelor Unite, Kamala Harris, va veni în vizită în România și Polonia săptămâna viitoare, în contextul invaziei rusești în Ucraina.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri