Ursula von der Leyen: Țările UE au primit suficiente doze pentru a vaccina 70% dintre adulți. Ține de fiecare ca vaccinarea să avanseze

Data actualizării: Data publicării:
Ursula von der Leyen, la tribună, gesticulează cu mâinile.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. Foto: Getty Images

Uniunea Europeană şi-a atins obiectivul de a dispune de suficiente doze pentru a vaccina 70% din populaţia sa adultă împotriva COVID-19, a anunţat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Responsabilitatea de a administra dozele este a guvernelor celor 27 de state membre, iar unele avansează mai repede decât altele, însă, potrivit şefei CE, "UE şi-a respectat promisiunea".

Numărul cetăţenilor adulţi din UE este de 366 de milioane.

"În acest weekend, am livrat suficiente vaccinuri statelor membre pentru a vaccina complet cel puţin 70% din populaţia adultă în această lună. Până duminică, circa 500 de milioane de doze vor fi distribuite în toate regiunile din Europa", a declarat Von der Leyen.

"Pandemia de COVID-19 nu este încă învinsă. Dar suntem pregătiţi să furnizăm în continuare vaccinuri - inclusiv împotriva noilor variante. Acum, statele membre trebuie să facă tot posibilul pentru ca vaccinarea să avanseze. Abia atunci vom fi cu toţii în siguranţă", a adăugat ea.

Potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, Vaccine Tracker, 63,8% din populația UE în vârstă de peste 18 ani a fost vaccinată cu cel puțin o doză, iar 44,1% au fost vaccinați complet.

Peste 320 de milioane din dozele primite de țările UE până acum au fost de la Pfizer- BioNTech. AstraZeneca -Universitatea Oxford au livrat 84 de milioane de doze, Moderna 43,3 milioane și Johnson & Johnson, care produce un vaccin cu doză unică, a livrat 18 milioane de doze.

Anunțul lui Von der Leyen vine într-un moment în care mai multe state membre au reintrodus măsuri pentru a reduce o creștere recentă a noilor cazuri din cauza variantei Delta apărute pentru prima dată în India.

Autoritățile din Malta au anunțat că începând de miercuri, doar vizitatorii care au fost vaccinați complet vor putea intra în țară. Aceștia vor trebui să arate dovada vaccinării lor complete cu un certificat eliberat de autoritățile UE sau Marea Britanie.

Certificatul digital al UE a intrat în vigoare la 1 iulie și atestă dacă titularul a fost vaccinat, a fost testat negativ recent sau s-a recuperat după boală. Dar statul insular a decis să permită accesul doar a celor care sunt pe deplin vaccinați.

În Olanda, prim-ministrul Mark Rutte a anunțat vineri că barurile vor trebui să se închidă din nou la miezul nopții începând cu acest weekend, în timp ce discotecile și cluburile vor trebui să se închidă complet.

 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri