Utilizarea cărbunelui în producția de energie electrică va determina un nou record de emisii în sectorul de electricitate în 2022

Data publicării:
O centrală pe cărbune care emite doxid de carbon pe mai multe furnale.
După o scădere de 4,6% în 2020, utilizarea combustibililor fosili se va majora cu 5% în 2021, ajungând astfel peste nivelul anterior crizei şi crescând cu încă 3% în 2022. Sursă foto: Getty Images

Creşterea cererii globale de electricitate în 2021 şi 2022 va compensa scăderile provocate de criză şi va avea ca efect advers punerea în funcţiune a unor noi centrale pe cărbune, în special în Asia, ceea ce va duce emisiile de dioxid de carbon la niveluri record, anul viitor, potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), citate de EFE.

Într-un raport privind piaţa de electricitate, publicat joi, IEA avertizează în legătură cu această evoluţie şi reaminteşte că este incompatibilă cu foaia sa de parcurs pentru combaterea schimbărilor climatice printr-un nivel zero de emisii nete de gaze cu efect de seră, până la mijlocul secolului, conform Agerpres. 

Conform calculelor sale, după scăderea consumului de electricitate cu 1% anul trecut, recuperarea economică va determina un avans de 5% al consumului în 2021 şi de 4% în 2022. Acesta va veni în special din regiunea Asia-Pacific, acolo unde numai China va avea un aport de peste jumătate la consumul adiţional mondial în 2022.

Sursele regenerabile, care au avut o creştere de 7% în 2020, vor majora acest ritm la 8% în 2021 şi apoi vor trece la 6% în 2022. Însă acest avans nu va fi suficient pentru a răspunde cererii, acoperind doar jumătate din avansul cererii în cei doi ani. Combustibilii fosili vor acoperi o pondere de 45% în 2021 şi de 40% în 2022.

Dintre combustibilii fosili utilizaţi pentru producerea de electricitate, cărbunele, care generează cel mai mare nivel de carbon atunci când este ars, va fi principalul protagonist în această evoluţie.

Un vârf istoric al creșterii cererii de cărbune 

După o scădere de 4,6% anul trecut, utilizarea acestuia se va majora cu 5% în 2021, ajungând astfel peste nivelul anterior crizei, şi va mai creşte cu 3% în 2022, când ar putea atinge vârful istoric.

În ceea ce priveşte gazele naturale, creşterea utilizării se va limita la 1% anul acesta şi la 2% în 2022. Totodată, producţia nucleară îşi va reduce influenţa, fiind aşteptat la un ritm de creştere de circa 1% în 2021 şi 2% în 2022.

Cu acest scenariu, emisiile de CO2 din sectorul de electricitate, care au scăzut doi ani la rând, cu 1% în 2019 şi cu 3,5% în 2020, vor reveni la o creştere de 3,5% anul acesta şi la o creștere de 2,5% în 2022, când vor ajunge la un nivel record istoric. 

Potrivit directorului pentru pieţele energetice al IEA, Keisuke Sadamori, pentru a trece la o traiectorie sustenabilă este nevoie să investim masiv în tehnologii de energie curate, în special în regenerabile, şi în eficienţă".

În raportul său, IEA analizează, de asemenea, comportamentul preţurilor la electricitate, care în prima jumătate a anului au crescut cu 54% comparativ cu perioada similară din 2020, când, în tot anul, au scăzut cu 25%.

Cauzele acestor fluctuaţii semnificative sunt variaţiile preţului combustibililor fosili, şi în special al gazelor, în contextul pandemiei, precum şi montagne russe-ului" cererii de energie electrică.

Cotaţia gazelor în principalele centre de consum a crescut puternic de la începutul anului: cu 78 % la Henry Hub, una dintre cele mai mari pieţe de referinţă din SUA, şi până la de aproape trei ori la Title Transfer Facility, în Europa.

În paralel, cărbunele în Statele Unite s-a scumpit cu 5% şi cel importat în Europa cu 67%, unde, adăugându-se la costurile companiilor de electricitate pentru emisiile de CO2, preţurile aproape s-au dublat.

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...