„Va fi o olimpiadă a ologilor”. Reacțiile politicienilor și sportivilor ruși la decizia CIO

Data actualizării: Data publicării:
2017-11-07t180530z_1_lynxmpeda61of_rtroptp_3_olympics-2018-northkorea-800

Mai mulți oficiali ruși și sportivi au reacționat la decizia Comitetului Internațional Olimpic (CIO) de a suspenda participarea Rusiei la Jocurile Olimpice de Iarnă de la PyeongChang, în 2018.

Irina Rodina, triplă medalitată olimpic, în prezent deputat în Duma de Stat, a scris pe Twitter un mesaj adresat lotului Rusiei: „Cât de mult se tem de noi. Ne pare rău. Nu am fost în stare să vă protejăm”.

Unii sportivi ruși pot participa la Olimpiadă sub drapel neutru, potrivit forului de la Lausanne. Legat de acest aspect, Alexander Zubkov, șeful Federației Ruse de Bob, a declarat pentru agenția Tass că atleții ruși care vor alege să concureze sub drapel neutru vor primi întregul suportul instituției pe care o conduce. „Asta vă pot garanta”, a subliniat Zubkov.

„Mi-ar plăcea să particip pentru a ne apăra steagul, știu că ceea ce s-a întâmplat este o enormă lipsă de respect față de țara noastră. Nu aș vrea să concurez sub drapel neutru, încă mă mai gândesc”, a spus snowborder-ul olimpic Nikolai Olyunin.

Fără Rusia, „va fi o olimpiadă a ologilor”, a reacționat caustic pe Instagram dubla medaliată olimpic cu aur la săritura cu prăjina – Yelena Isinbayeva, în prezent șefa Comitetului rusesc Anti-Doping. Între timp, fosta atletă și-a șters postarea de pe Instagram.

O reacție furioasă a venit din partea Mariei Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, într-un comentariu pe pagina sa de Facebook: „Nu ne vor înfrânge. Nici în războiul mondial (nu au făcut-o – n.r.), nici (prin – n.r.) prăbușirea Uniunii Sovietice, nici sancțiunile... Le luăm pe toate în piept și vom supraviețui (...) Încearcă în mod constant să ne arate cu degetul nebunia: modul nostru de viață, istoria, cultura, sportul. Este dureros? Foarte. Sufletul și inima noastră sunt cu sportivii noștri. Vom supraviețui? Da”.

Citește și: CIO a suspendat Rusia de la JO de iarnă. Reacția vehementă a Rusiei

Televiziunea rusă nu va transmite Jocurile Olimpice de la Pyeongchang din 2018, din cauza excluderii Rusiei de către Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), informează Reuters.

După decizia CIO, grupul media de stat VGTRK a anunţat că nu va difuza competiţiile de la JO de iarnă.

Unii sportivi ruşi vor putea evolua la probe individuale sau pe echipe sub numele „Sportiv Olimpic din Rusia (SOR)”.  Aceştia vor concura cu un echipament pe care va fi înscris numele lor şi drapelul olimpic. La ceremonia va fi intonat imnul olimpic.

CIO a decis şi excludere pe viaţă de la JO a ministrului rus al Sporturilor, Vitali Mutko, şi a secretarului Iuri Nagornih.

Condiţiile ca un sportiv rus să poată participa sunt extrem de stricte, după ce vor fi testaţi în mai multe rânduri pentru dopaj.

Este pentru prima oară în istoria olimpismului când un comitet olimpic este exclus integral la o ediţie la JO. La Rio, în 2016, federaţiile au putut decide dacă exclud sau nu sportivi ruşi şi doar cea de atletism a hotărât să nu accepte atleţii Rusiei.

Decizia Comitetului Internaţional Olimpic vine ca urmare a dopajului de stat organizat din Rusia.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri