Val de agresiuni sexuale în „Țara lui Moș Crăciun”

Data actualizării: Data publicării:
Un etnic sami.
Un etnic sami.

Descoperire înspăimântătoare într-o micuță comunitate din sălbăticia arctică a Laponiei.

IMG_2880
Un etnic sami.

Poliția norvegiană vorbește despre 151 de cazuri de abuz sexual, inclusiv minori violați, în sânul comunității indigene sami, care populează tradițional această regiune etnică care se întinde pe teritoriul a patru state, Novergia, Suedia, Finlanda și Rusia.

Vestea a trimis o undă de șoc în Norvegia, sporind neîncrederea de lungă durată pe care autoritățile naționale o au față de comunitatea sami, relatează The Guardian.

Cercetările poliției continuă o investigație de presă lansată în 2016 de ziarul Verdens Gang (VG). Ziarul a publicat mărturiile a 11 bărbați și femei care susțin că au fost atacați și agresați sexual în Tysfjord, o municipalitate norvegiană situată deasupra Cercului Arctic, cu un număr mai mic de 2.000 de locuitori.

Polițiștii au identificat 82 de victime, cu vârste cuprinse în 4 și 75 de ani, și o listă de 92 de suspecți, dintre care 3 femei.

Circa 70% dintre suspecți sunt membri ai comunității sami, mulți dintre ei fiind adepții unei mișcări conservatoare luterane, Laestadianism.

Rapoartele poliției norvegiene indică faptul că, din cele 151 de cazuri de agresiuni sexuale, 43 fiind violuri, 3 dintre cazuri au ca victime copii.

Unele cazuri datează din 1953.

„Poliția nu are niciun motiv să creadă că etnia sau religia constituie o explicație pentru aceste agresiuni”, a declarat polițistul Tone Vangen într-o conferință de presă, potrivit The Guardian, adăugând că probele sunt greu de adunat, deoarece sami este o comunitate foarte închisă.

Lars Magne Adreassen, directorul centrului cultural al comunității sami din Tysfjord, a declarat: „Este dureros să afli că au avut loc atâtea cazuri, în atâția ani și atât de grave”.

„În ceea ce privește Tysfjord, tăcerea victimelor a fost întâmpinată de tăcerea similară a autorităților”, a adăugat Andreassen.

„Sfera faptelor este uriașă”, a exclamat primarul din Tysfjord, Tor Asgeir Johansen.

În prezent, numărul etnicilor sami din Norvegia este estimat la 40.000 – 60.000. O cifră exactă este greu obținut, din cauza fluxurilor migratorii și a amestecurilor etnice.

În tradiția populară se zice că Moș Crăciun își are reședința în Laponia, unde trăiește, iarna, pe Muntele Ureche, din ținutul Savukoski, între Finlanda și Rusia, iar vara, pe insula Christmas.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri