Vânătoare europeană pentru unul dintre cei mai mari hoți din istorie. A furat 30 de mil. € în 13 zile și ar fi avut și complici români

Data actualizării: Data publicării:
Alfredo Lindley
Alfredo Lindley FOTO: Poliția Milano

O adevărată vânătoare se desfășoară la nivel european pentru prinderea unui bărbat acuzat că a comis una din cele mai mari spargeri din istorie, într-o casă particulară. 

Alfredo Lindley ar fi coordonat o serie de spargeri în trei case de lux ale unor celebrități, în decembrie 2019, inclusiv un jaf de 25 de milioane de lire sterline, adică aproape 30 de milioane de euro, în casa moștenitoarei F1, Tamara Ecclestone, potrivit BBC.

De asemenea, autoritățile italiene îl acuză pe Lindley că, în 2009, a spart casa lui Patrick Vieira, acum managerul echipei de fotbal Crystal Palace.

Se crede că Lindley se ascunde în Belgrad.

Cetățeanul peruan în vârstă de 40 de ani are antecedente penale în Italia pentru escrocherii și spargeri comise sub mai multe identități, care datează încă din 1995, potrivit documentelor judiciare obținute de BBC.

Informațiile arată că în ultimul deceniu Lindley a folosit cel puțin 19 identități - inclusiv Daniel Vukovic, Ljubomir Romanov și Ljubomir Radosavlejic. Documentele dovedesc că aceste identități au legături cu diverse orașe europene, inclusiv Belgrad, Sarajevo, Milano și Zagreb.

Sub numele de Ljubomir Romanov, Lindley a apărut în fața unui tribunal din Belgrad pe 27 august, confruntându-se cu extrădarea în Regatul Unit. Cazul a fost prezentat de departamentul specializat pentru crima organizată al Republicii Serbia. Cu toate acestea, extrădarea a fost refuzată de autoritățile sârbe și se crede că Lindley se află în continuare la Belgrad.

El figurează ca coproprietar al unei afaceri în construcții din centrul orașului. Potrivit actului său de identitate emis de guvernul sârb, adresa sa de domiciliu se află în orașul Obrenovac, aproape de Belgrad.

Detectivii Poliției Metropolitane spun că Lindley este „căutat pentru a fi audiat în legătură cu o serie de spargeri cu prejudicii mari comise în decembrie 2019 în cartierele Kensington și Chelsea”.

Cum a furat peste 30 de milioane de euro în 13 zile și presupușii complici români

În primele 13 zile ale lunii decembrie 2019, articole în valoare de 26 de milioane de lire sterline, aproximativ 31 de milioane de euro, au fost furate din casele din vestul Londrei care aparțin Tamarei Ecclestone, lui Frank Lampard și fostului proprietar decedat al echipei de fotbal Leicester City, Vichai Srivaddhanaprabha.

Raidul din conacul Tamarei Ecclestone, situat pe una dintre cele mai scumpe străzi din lume, este considerat a fi cea mai mare spargere la o casă particulară din istoria Angliei.

Majoritatea bijuteriilor și ceasurilor furate nu au fost niciodată recuperate.

La începutul acestui an, patru cetățeni români, care erau acuzați de complicitate, au fost achitați în urma unui proces de două luni.

Cetăţenii italieni Jugoslav Jovanovic, 24 de ani, Alessandro Donati, 44 de ani, şi Alessandro Maltese, 45 de ani, au fost extrădaţi din Italia în Marea Britanie şi şi-au recunoscut rolul în jafuri.

Aceștia își vor afla pedepsele pe 15 noiembrie.

Pe data de 30 noiembrie 2019, sub numele de Daniel Vukovic, Lindley și cu Jovanovic, au zburat la Londra, pornind din Stockholm, potrivit datelor din anchetă.

Cei doi și-au înființat un centru de comandă la un hotel din Orpington, sud-estul Londrei.

A doua zi, Jovanovic a spart casa din vestul Londrei a fostului fotbalist al Chelsea Frank Lampard, în timp ce acesta și soția lui, Christine, erau plecați.

Au fost furate articole în valoare de peste 50.000 de lire sterline, inclusiv o pereche de butoni Patek Philippe din aur alb, un ceas de buzunar Cartier, două ceasuri de damă din aur roz și un colier de aur Mia Lia.

Lindley este acuzat de poliție că a fost implicat în spargere.

Apoi, pe 10 decembrie, o proprietate din Knightsbridge aparținând familiei miliardarului ce deținea Leicester City, Vichai Srivaddhanaprabha, a fost spartă. Vichai Srivaddhanaprabha a murit într-un accident de elicopter în fața Stadionului King Power, în octombrie 2018, iar familia lui a spus că în casă nu a mai locuit nimeni după decesul acestuia.

Lindley este acuzat că a jefuit casa împreună cu Jovanovic, Maltese și Donati. Juratilor li s-a spus în noiembrie anul trecut că printre obiectele luate de aici se numără șapte ceasuri Patek Philippe, un ceas inteligent Tag Heuer și aproximativ 400.000 de euro în numerar.

A doua zi, grupul a luat masa la un restaurant de sushi de lângă Harrods, unde a luat un prânz cu șampanie care a costat 760 de lire sterline.

În cele din urmă, pe 13 decembrie, Lindley ar fi efectuat raidul la casa Ecclestone, împreună cu Maltese și Donati, în timp ce Jovanovic stătea de pază. Bărbații, echipați cu șurubelnițe, au intrat în casă în timp ce Tamara și soțul ei erau plecați în vacanța de Crăciun, în Laponia. Plecaseră de acasă cu doar câteva ore înainte.

Strada pe care se află reședința Ecclestone este cea mai scumpă stradă din lume, este păzită de gărzi înarmate și găzduiește ambasadele Rusiei, Franței și Israelului, precum și casele proprietarul echipei de fotbal Chelsea, Roman Abramovic, și a sultanului din Brunei.

Multe dintre camerele conacului au fost „curățate” de obiecte de valoare. În puțin peste o oră, spărgătorii au plecat cu 400 de bijuterii și sume mari în numerar.

Lindley a părăsit Anglia pe 18 decembrie cu un zbor AirSerbia, de la Heathrow la Belgrad.

Anchetatorii cred că Lindley nu a mai călcat prin Marea Britanie de atunci.

Autoritățile din Italia susțin că Lindley este legat de mai multe spargeri de lux.

Ei spun că, în septembrie 2009, el și câțiva complici au făcut un raid în casele fotbaliștilor Patrick Vieira și Sulley Muntari. Au furat atunci bunuri de peste 1 milion de euro.

Ziarele italiene au mai spus că în ajunul Anului Nou 2010, Lindley a fost surprins de camere intrând în apartamentul din Milano al Mariei Luisa Gavazzeni, văduva designerului Nicola Trussardi. După ce au forțat o fereastră, Lindley și complicii săi au furat un seif care conținea bijuterii în valoare de 2 milioane de euro.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri