Văzuți inițial ca salvatori ai țării, investitorii chinezi încep să fie priviți cu suspiciune în Grecia

Data actualizării: Data publicării:
presedintele conferedatiei investitorilor sino-eleni
Michael Xia, președintele Confederației Investitorilor Sino-Eleni. Foto: captură TV

Unul dintre cele mai mari porturi cargo din Europa este Pireu. Deși aflat în Grecia, nu le mai aparține grecilor, ci chinezilor. China a investit masiv în acest port pentru a-și asigura o legătură directă cu Europa. De la criza financiară de acum 10 ani, China a băgat miliarde de euro în construcții, în sectorul imobiliar din Grecia. În timp ce unii vorbesc despre chinezi ca despre niște salvatori, alții sunt sceptici în privința intențiilor Beijingului. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

În Grecia, domeniul construcțiilor este în plină expansiune - în ciuda săptămânilor de izolare din cauza coronavirusului.

De ani buni, investitorii chinezi bagă bani în proiecte imobiliare grecești - ceea ce a ajutat sectorul să treacă prin criza financiară. Cele două țări au semnat un acord care facilitează această cooperare.

Antreprenorul grec Iosif Arabatzis spune că este o situație din care toată lumea are de câștigat.

Iosif Arabatzis, antreprenor în construcții: „Acum câțiva ani, când grecii nu aveau bani să-și construiască locuințe și nu puteau obține împrumuturi, sectorul construcțiilor era în criză. Dar acest acord a permis tuturor celor care dețin proprietăți imobiliare, precum apartamente, să le vândă și să obțină banii de care aveau atâta nevoie”.

Un singur investitor chinez a cheltuit trei milioane și jumătate de euro în acest proiect. Și nu este singurul pe care îl deține.

„Acest investitor cumpără terenuri, construiește case și apoi le vinde clienților chinezi. Unii solicită apoi companiilor să le închirieze grecilor pe termen lung sau drept case de vacanță pe platforme precum Airbnb sau Booking”, explică Alexandra Pappa, angajată la compania Epikyklos.

Grecia acordă rezidență permanentă și acces în Schengen pentru investitorii chinezi

Grecia acordă rezidență permanentă și dreptul de a călători în zona Schengen fără viză oricui investește pe teritoriul său cel puțin 250.000 de euro. Nu este singura țară din UE care oferă astfel de facilități, dar este cea care percepe taxa cea mai mică. Schema a atras și critici potrivit cărora promovează spălarea de bani și corupția.

De când portul Pireu a fost preluat de compania chineză Cosco, tot mai mulți investitori asiatici au descoperit în Grecia o destinație pentru afaceri imobiliare. În ultimii 15 ani, oamenii de afaceri chinezi au cheltuit aici 7,5 miliarde de euro.

„Am întocmit o listă de investiții și am semnat un acord bilateral. De două ori pe an, ne reunim la Atena sau Beijing pentru a vorbi despre progresul acestor investiții. Printre altele, chinezii investesc în sectorul turistic, în energie regenerabilă, porturi și logistică”, spune Adonis Georgiadis, ministrul grec pentru dezvoltare și investiții.

Mulți greci sunt mulțumiți de investițiile chineze și locurile de muncă astfel create. Nu uită că destui europeni s-au ferit să investească în țara lor în timpul crizei financiare.

Citiți și: Cum obțin rușii și arabii pașapoarte europene în doar 3 luni

Grecia, un cal troian pentru China în Europa?

Există însă și reversul medaliei, avertizează specialiștii.

„Există acest mit potrivit căruia chinezii sunt mari prieteni ai Greciei și acesta este motivul pentru care i-au dat o mână de ajutor când nimeni altcineva n-a făcut-o. Dar trebuie să luăm în considerare și interesul personal foarte puternic și evident al Chinei. Oamenii de afaceri căutau proprietăți, nu doar în Grecia, ci și în alte țări din sudul Europei - în Spania, Portugalia și Italia. E suficient să privești harta prezenței chineze pe litoralul mediteranean al Europei”, atrage atenția Plamen Tonchev, de la Institutul de Relații Economice Internaționale.

Criticii spun că Beijingul folosește Grecia ca punct de intrare în Europa pentru proiectul său de infrastructură cunoscut sub numele de Noul Drum al Mătăsii. Acuză China că vrea să-și crească influența și să divizeze Europa.

Însă investitorii din Grecia au respins acuzațiile.

„Nu înțeleg celelalte țări... dacă nu-și doresc investitori chinezi, atunci ce vor? Refugiați?”, spune Michael Xia, președintele Confederației Investitorilor Sino-Eleni.

Michael Xia susține că implicarea Chinei este benefică pentru Grecia din punct de vedere financiar și cultural. Ba chiar consideră că influența Chinei este benefică tuturor țărilor lumii.

Deocamdată, mulți cred că relația sino-elenă e cum nu se poate mai potrivită. La urma urmei, ambele țări au de câștigat. Dar foarte puțini greci iau în considerare potențialele riscuri.

Citiți și:  Sentimentele anti-chinezi iau amploare în Africa. Triplu asasinat, comis în condiții oribile în Zambia

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri