Vechiul „butoi cu pulbere” dintre Japonia și Coreea de Sud a fost reaprins

Data publicării:
wianbu

Japonia și Coreea de Sud au intrat în coliziune diplomatică pe unul dintre cele mai delicate subiecte din relațiile dintre cele două țări. Este vorba despre „femeile de reconfortare” (wianbu), cum erau numite coreenele care au fost transformate în sclave sexuale în bordelurile militare japoneze din al Doilea Război Mondial.

Ministrul japonez de Externe, Taro Kono, a declarat miercuri că orice încercare de a revizui acordul încheiat în 2015 de Tokyo cu Seul privind "femeile de reconfortare” ar fi inacceptabilă şi ar face relaţiile imposibile.

Comentariul oficialului japonez intervine după ce omologul său sud-coreean, Kang Kyung-wha, a afirmat că acordul nu a reuşit să răspundă nevoilor victimelor şi şi-a cerut scuze pentru controversata înţelegere.

„Acordul Japonia-Coreea de Sud este un acord între două guverne şi unul care a fost foarte apreciat de către societatea internaţională", a subliniat Kono într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.

„Dacă guvernul sud-coreean (...) încearcă să revizuiască acordul care este deja în curs de implementare, aceasta ar face ca legăturile Japoniei cu Coreea de Sud să nu mai poată fi gestionate şi ar fi inacceptabil", a notat el.

O anchetă sud-coreeană a concluzionat că disputa privind „femeile de reconfortare", nu poate fi "rezolvată în mod fundamental", întrucât cererile victimelor de compensaţii legale din partea Japoniei nu au fost îndeplinite.

CITIȚI ȘI: Decizia care va înfuria Japonia

Guvernul sud-coreean va examina rezultatele investigaţiei şi le va aplica în politică după consultarea victimelor şi grupurilor civice care le sprijină, a anunţat miercuri într-o conferinţă de presă ministrul sud-coreean de externe Kang Kyung-wha, care şi-a cerut scuze pentru controversatul acord.

Joi, a venit rândul președintelui sud-coreean Moon Jae-in să iasă cu declarații pe marginea acestei controverse, declarând că acordul din 2015 este „greșit la modul grav”, transmite The Guardian.

„Mai presus de orice, a fost un acord politic care exclude victimele”, a subliniat Moon Jae-in într-o declarație de presă.

„Împreună cu cetățenii, eu, în calitate de președinte, reamintesc că problema femeilor de reconfortare nu poate fi rezolvată prin acest acord”, a adăugat șeful administrației prezidențiale de la Seul.

Circa 200.000 de femei, majoritatea din Peninsula Coreeană, au fost victimele represiunii de natură sexuală în al Doilea Război Mondial. Dintre ele, doar 34 mai trăiesc în prezent, o parte fiind instituționalizate în adăpostul Casa Dăruinței.

Subiectul este unul dintre cele mai sensibile litigii morale dintre Coreea de Sud și Japonia.

Acordul din 2015 prevede ca Japonia să prezinte scuze și să plătească o sumă forfetară de 1 miliard de yeni japonezi (8,7 milioane de euro), care ar urma să fie distribuită sub formă de despăgubiri supraviețuitoarelor acestei file întunecate a relațiilor dintre japonezi și sud-coreeni.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri