Veneția activează sistemul MOSE de protecție la inundații. Hidrologii spun că nivelul apei va crește cu 1,4 metri

Data publicării:
venetia
Inundații în Veneția. Foto: Getty Images

Autoritățile din Veneția au activat sistemul de protecţie împotriva inundaţiilor, denumit MOSE, din cauza furtunilor şi a vânturilor puternice.

Primarul Luigi Brugnaro a anunțat activarea sistemului având în vedere raportul primit de la hidrologi.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Nivelul apei ar urma să crescă până miercuri seară cu peste 1.4 metri.

Meteorologii au anunțat noi furtuni pentru zilele de miercuri şi joi, iar autoritățile se așteaptă ca vineri să fie inundații.

Sistemul de protecţie împotriva inundaţiilor MOSE - numele italian al profetului Moise - a fost conceput pentru a proteja Veneţia în fața creşterii nivelului apei în urma furtunilor. Sistemul constă în 78 de bariere pe care municipalitatea din Veneţia poate să le ridice în faţa a trei intrări în oraş şi a devenit operaţional în 2020.

Proiectul a avut un buget de 1 miliard de dolari şi nu a fost lipsit de controverse: corupţia, birocraţia, precum şi interesele politice şi economice au amânat construirea sa timp de mulţi ani.

Experţii afirmă că va fi nevoie, probabil, ca sistemul să rămână activ în permanenţă în jurul anului 2075 dacă schimbările climatice - şi implicit creşterea nivelului mărilor - nu vor fi reduse într-o manieră decisivă.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri