„Veninul diavolului”, combustibilul periculos pe care îl dezvoltă Coreea de Nord ca să poată ataca SUA

Data actualizării: Data publicării:
Kim-Jong-un-628729

Phenianul lucrează la un tip combustibil, pe care doar câteva țări îl mai dețin la ora actuală - cunoscut sub numele de „veninul diavolului” -, pentru a putea ataca cu o rachetă intercontinentală Statele Unite.

Numele combustibilului este dilemtilhidrazină asimetrică (UDMH). Rețeta este veche și, dacă ai partenerii internaționali potriviți, poate fi procurată fără prea mari dificultăți. 

Jeffrey Lewis, directorul programului de neproliferare nucleară în Asia de Est din cadrul Institutului de Studii Internaționale din Middlebury, California, a avetizat în repetate rânduri că nord-coreenii pot produce cu ușurință stocuri din acest tip de combustibil.

„V-ar putea surprinde să descoperiți acest combustibil în Coreea de Nord. De-a lungul anilor, o serie de combustibili pentru rachete au fost găsiți în mărfurile nord-coreene confiscate”, a declarat Lewis presei britanice.

Combustibilul a fost larg întrebuințat în epoca sovietică. În prezent, UDMH mai este produs în China, Rusia și în câteva țări europene, scrie The New York Times.

Însă rușii au amintiri neplăcute legate de această substanță propulsoare, care a declanașat o tragedie în anii 1960. Sute de muncitori și ingineri sovietici au murit, pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, în timpul unui test cu o rachetă intercontinentală propulsată de UDMH, din cauza unei explozii provocate de acest combustibil, caracterizat printr-o corosivitate extremă. Accidentul a rămas în istorie ca „dezastrul de la Nedelin”.

Statele Unite nu mai produc acest combustibil. NASA a avertizat încă din 1966 în legătură cu pericolul de toxicitate și explozie al UDMH. Totuși, chimiștii americani din domeniul științei nucleare au reușit, în urmă cu câteva decenii, să obțină o replică mai stabilă a combustibilului. Tocmai această replică încearcă acum să o reproducă nord-coreenii, spun experții. Numai că acest lucru va dura cel puțin un deceniu cu infrastructura nucleară învechită a Coreei de Nord.

De două ori, în ultimii ani, combustibilul a fost inclus de Consiliul de Securitate al ONU pe lista de substanțe de export interzise, în 2012 și 2014, iar Casa Albă a depus eforturi constante de a face o blocadă comercială Phenianului pentru a stopa livrarea de UDMH în Coreea de Nord.

„Totuși, tot felul de lucruri interzise la export își găsesc până la urmă drumul spre Coreea de Nord”, explica în septembrie pentru NY Times Vann H. Van Diepen, un fost oficial din Departamentul de Stat al SUA.

Oficiali federali, agenți de informații, consilieri din Congresul Statelor Unite și oameni de știință au prezentat de nenumărate ori dovezi Phenianul a obținut combustibil, formula lui chimică și instalațiile necesare producției din China, principalul girant economic și ascendent politic al Coreei de Nord. Biejingul a negat de fiecare dată implicarea în furnizarea de expertiză balistică și combustibili regimului dictatorial al lui Kim Jong-un.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri