Venirea lui Trump la Casa Albă avantajează Israelul

Data publicării:
Donald Trump Holds Joint Press Conference With Israeli PM Netanyahu
Foto: Getty Images

Venirea lui Trump la Casa Albă are până acum un câştigător clar. Israelul. Eliberat de presiunile lui Obama, Benjamin Netanyahu a dat ordin să se construiască mii de aşezări israeliene în teritoriile palestiniene, şi mai nou, se pune pe masă inclusiv ideea de a renunţa total la planul înfiinţării unui stat independent pentru palestinieni. Tot ce America a susţinut în ultimii 20 de ani este acum pus sub semnul întrebării. Iar Trump afişează o indiferenţă care lasă mult spaţiu de manevră.

Prima întâlnire dintre Donald Trump şi Benjamin Netanyahu a fost prietenoasă şi foarte caldă. Palestinienii însă sunt trecuţi de fiori reci. Soluţia care prevede tranziţia către un stat palestinian independent în Cisiordania, Fâşia Gaza şi Ierusalimul de Est, un stat care să coexiste cu Israelul, devine problematică.

„Analizez și soluția celor două state și cea cu un stat. Îmi place cea agreată de ambele tabere. Sunt mulțumit cu cea apreciată de ambele tabere”, a spus președintele Donald Trump.

„Dacă cineva crede că eu, în calitate de premier al Israelului, responsabil de securitatea țării mele, aș accepta orbește un stat terorist palestinian, care dorește distrugerea țării mele, se înșeală amarnic”, a fost mesajul premierului Benjamin Netanyahu.

Palestinienii nu renunță la ideea de a avea un stat independent. Mahmoud Abbas, președintele autorității palestiniene, a reiterat angajamentul administrației sale de a crea o țară cu capitala la Ierusalimul de Est.

De asemenea, și ONU a reacționat spunând că nu există o alternativă fezabilă la soluția celor două state. Mai mult, este neclar cum ar arăta planul B căruia Trump îi face loc.

„Israelienii vor trebui să arate puțină flexibilitate, ceea ce știu că e greu. Vor trebui să arate că își doresc într-adevăr să ajungă la un acord”, a spus liderul SUA.

Observatorii spun că soluția unui singur stat ignoră realitatea. Însă nici soluția celor două state n-a fost dusă până la capăt. Dacă se renunță de tot la planul de a crea statul palestinian, nu se știe dacă oamenii vor primi într-adevăr drepturi egale sau dacă din contră vor trăi în izolare.

Pentru moment, prioritatea guvernului Netanyahu este extinderea așezărilor israeliene în teritoriile palestiniene. De la victoria lui Donald Trump, ritmul construcțiilor a explodat. 6.000 de așezări urmează a fi ridicate în Gaza, iar alte 4.000, construite în trecut fără aprobare, au intrat în legalitate. Cel puțin sub legea israeliană fiindcă legislatia internațională le interzice. Prim-ministrul israelian însă nu consideră că palestinienii s-ar afla sub ocupație israeliană.

„Trebuie să vă puneți întrebarea: De ce li se spune evreilor „evrei"? Chinezilor li se spune „chinezi" fiindcă vin din China. Japonezilor li se spune „japonezi" fiindcă vin din Japonia. Ei bine, evreilor li se spune „evrei" fiindcă vin din Iudeea. Aceasta este regiunea noastră istorică. Evreii nu sunt coloniști străini în Iudeea”,a spus premierul israelian.

Netanyahu vrea ca palestinienii să recunoască statul Israel și să accepte ca structurile de securitate israeliene să aibă control total în teritoriile palestiniene. Pentru analiști, asta înseamnă prezență militară permanentă.

În paralel, rolul de corector al Americii slăbește. Casa Alba se pregătește să trimită un nou ambasador în Israel, un mare susținător al așezărilor israeliene din teritoriile palestiniene, un om care, potrivit Washington Post, i-a comparat pe evreii liberali cu naziștii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri