Verdict istoric. Ultimii doi lideri ai khmerilor roşii, găsiți vinovați de genocid, au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă

Data actualizării: Data publicării:
khmerii rosii

Doi lideri khmeri roşii de cel mai înalt rang au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă, după ce au fost găsiţi vinovaţi de genocid - un verdict istoric pronunţat vineri de către un tribunal patronat de ONU, Camerele Extraordinare din cadrul Tribunalelor Cambodgiene (CETC), la patru decenii de la căderea regimului tiranic care s-a soldat cu aproape două milioane de morţi, relatează AFP.

nuon-chea-khieu-samphan-tw
Ultimii doi lideri khmeri roşii, Khieu Samphan (stânga) și Nuon Chea (drepata), au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă în Cambodgia, după ce au fost găsiţi de genocid.

Această condamnare încheie un proces care va fi probabil ultimul intentat unor foşti membri ai regimului ultramaoist.

În pofida atrocităţilor comise la scară largă din 1975 în 1979, premierul Hun Sen - el însuşi un fost cadru khmer roşu - a cerut în mai multe rânduri ca niciun suspect să nu fie trimis în judecată, insistând asupra faptului că acest lucru ar putea să provoace tulburări în regat.

Cei doi acuzaţi - ideologul regimului Nuon Chea, în vârstă de 92 de ani, şi şeful statului Kampuchea Democrată, Khieu Samphan, în vârstă de 87 de ani - au fost găsiţi vinovaţi de „genocid”, o faptă stabilită pentru prima oară de acest tribunal internaţional, la 40 de ani de la căderea regimului.

Ideologul regimului Nuon Chea, „a avut o contribuţie semnificativă la comiterea unor crime”. „El deţinea puterea de decizie ultimă” împreună cu Pol Pot, a declarat judecătorul Nil Nonn.

Khieu Samphan era „faţa” mişcării ultramaoiste.

Nuon Chea, care poartă ochelari fumurii, a ascultat verdictul într-o celulă special amenajată în tribunal, din cauza sănătăţii sale fragile. În schimb, Khieu Samphan se afla în sală.

Câteva sute de persoane - inclusiv din minoritatea musulmană cham şi călugări budişti - erau de asemnea prezente.

„Khmerii roşii au asasinat aproape 50 de apropiaţi de-ai mei. Sufăr mult”, a declarat pentru AFP Math Sos, un musulman cham în vârstă de 75 de ani.

Nuon Chea şi Khieu Samphan compar în CETC din 2011, însă, într-o încercare de accelerare a procedurii, cu scopul de a se pronunţa cel puţin un verdict înaintea morţii lor, având în vedere amploarea acuzaţiilor, dezbaterile au fost scindate în mai multe procese.

La finalul primului proces, care s-a concentrat asupra „crimelor contra umanităţii”, cei doi au fost condamnaţi, în 2014, la închisoare pe viaţă, o pedeapsă confirmată în apel în 2016.

Acest al doilea proces, în care s-a dat verdictul vineri, vizează acuzaţii de „genocid” al vietnamezilor şi minorităţii musulmane cham.

Procesul nu priveşte masacrele - în masă - ale khmerilor, comise de către khmeri, care nu sunt considerate de ONU un genocid.

Între 100.000 şi 500.000 de etnici cham - dintr-un total de 700.000 - au fost ucişi din 1975 în 1979 - prin arderi de exemplare de Coran, înnecări colective - de către regimul lui Pol Pot.

Aproximativ 200 de membri ai minorităţii musulmane asistau la citirea hotărârii judecătoreşti, potrivit lui Neth Pheaktra, un purtător de cuvânt al CETC.

Violuri și canibalism

În al doilea proces, aproximativ 100 de martori au fost audiaţi şi au denunţat decapitări, violuri, căsătorii cu forţa şi canibalism. Cei doi acuzaţi au negat atrocităţile.

„Vietnamul a inventat această idee inacceptabilă a genocidului cambodgian”, a tunat în ultima audiere, în iunie 2017, Khieu Samphan, recurgând la o retorică clasică împotriva marelui vecin vietnamez.

Nuon Chea ironizează, la rândul său, faptul că a fost condamnat la închisoare pe viaţă. „El nu ia această instituţie în serios”, a declarat avocatul său Victor Koppe.

În opinia lui Youk Chhang, directorul Centrului de Documentare al Cambodgiei, un organism de cercetare care a furnizat numeroase probe tribunalului, acest verdict va permite ca „teribilele suferinţe să fie recunoscute”.

„Acest lucru ar putea, de asemenea, să ajute la închiderea unui capitol oribil al istoriei cambodgiene”, a subliniat el.

Această hotărâre va avea „o greutate importantă pentru Cambodgia, justiţia penală internaţională şi analele Istoriei”, a declarat David Scheffer, un expert de pe lângă secretarul general al ONU în acest proces.

La deschiderea procesului, în iunie 2011, patru foşti oficiali se aflau în boxa acuzaţilor. Însă ministrul Afacerilor Sociale al regimului, Ieng Thirith, considerat inapt, a fost găsit suferind de demnţă şi a fost eliberat în 2012. Ea a decedat între timp. Soţul său, Ieng Sary, fost ministru de Externe, a murit în 2013, la vârsta de 87 de ani.

În afară de Nuon Chea şi Khieu Samphan, tribunalul a condamnat alt acuzat, Douch, pe adevăratul său nume Kaing Guek Eav, directorul Închisorii Phnom Penh S-21 - sau Tuol Sleng -, unde aproximativ 15.000 de persoane au  fost torturate înainte să fie executate în afara oraşului. El a fost comndamnat în apel, în 2012, la închisoare pe viaţă.

Pol Pot, „fratele numărul unu”, a murit în 1998, fără să fi fost judecat.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri