VIDEO 360°. Cum arată acum orașul-fantomă evacuat după dezastrul de la Fukushima

Data actualizării: Data publicării:
fukushima daiichi

Mai mulți foști locuitori s-au întors în zona de excluziune din apropiere de centrala nucleară de la Fukushima, într-o mică așezare rurală de unde au fost evacuați după dezastrul nuclear de la Fukushima din 2011. Călătoria a făcut parte dintr-un proiect memorial al organizației Greenpeace (oferit de The Guardian), pentru a comemora șapte ani de la tragicul eveniment, oferind publicului o filmare în 360 de grade din ceea ce este acum un teritoriu-fantomă.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Japonia a comemorat duminică victimele puternicului cutremur, urmat de un tsunami şi de catastrofa nucleară de la Fukushima, din urmă cu şapte ani, informează DPA şi AFP, citate de Agerpres.

Ca în fiecare an, o ceremonie oficială a avut loc la Tokyo, în prezenţa prim-ministrului Shinzo Abe, a prinţului Akishino - al doilea fiu al împăratului Akihito - şi a soţiei sale, prinţesa Kiko, precum şi a supravieţuitorilor.

Potrivit imaginilor difuzate de posturile de televiziune, în zonele afectate din nord-estul arhipelagului, locuitorii au păstrat un moment de reculegere la 2.46 p.m.(05.46 GMT), oră la care, în urmă cu şapte ani, pe 11 martie 2011, a avut loc devastatorul cutremur.

„Condoleanţe celor care şi-au pierdut apropiaţii şi prietenii dragi", a declarat Abe la Tokyo înainte de a da cuvântul supravieţuitorilor dezastrului.

Un total de 18.434 de persoane au pierit sau au dispărut în urma cutremurului cu magnitudinea 9 şi a tsunami-ului din urmă cu şapte ani.

În plus, peste 3.600 de persoane, marea majoritate din Fukushima, au murit ca urmare a dezastrului, din cauza diferitelor boli sau pentru că s-au sinucis.

În prezent, accidentul de la centrala nucleară Fukushima, cel mai grav din istorie după cel de la Cernobîl din 1986, a lăsat în urma sa 73.000 de persoane strămutate.

Chiar dacă guvernul nipon a ridicat ordinele de evacuare în unele zone ale comunelor Iitate, Namie, Kawamata şi Tomioka în primăvara anului 2017, mulţi locuitori nu doresc să se întoarcă. De asemenea, zeci de plângeri au fost depuse împotriva autorităţilor şi a companiei Tepco, care opera centrala unde a avut loc accidentul.

La finalul ceremoniei de la Tokyo, fiecare dintre cei circa 820 de membri ai publicului îmbrăcat în negru şi format aproape în întregime din bărbaţi a fost invitat să depună o floare albă în faţa unei stele pe care se puteau citi cuvintele „Sufletelor victimelor marii catastrofe din estul Japoniei". 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri