VIDEO. „Asasinule!” Peste 50 de copii, intoxicați din cauza unui depozit de deșeuri poluante de lângă Moscova

Data actualizării: Data publicării:
poliu

Gaze toxice provenind de la un depozit de deşeuri poluante din apropiere de Moscova au antrenat preluarea în îngrijire a peste 50 de copii, provocând o furie de o rară virulenţă a unor locuitori faţă de autorităţile ruse, denunţate drept indiferente în faţa acestei situaţii ecologice, relatează AFP, citată de News.ro.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Nu ne ucideţi copiii!” sau „Vreau să respir! Vreau să trăiesc!” se putea citi pe pancarte purtate de aproximativ 200 de persoane, miercuri după-amiaza, în faţa spitalului din Volokolamsk, la aproximativ 100 de kilometri nord-vest de capitala rusă.

De săptămâni, locuitori denunţă neplăceri legate de depozitul vecin de la Iadrovo, dat în folosinţă în 1979. Protestele lor le-au determinat pe autorităţi să promită că vor acoperi pământul până la sfârşitul lunii şi că vor instala un sistem de degazare în iunie.

Însă situaţia s-a agravat miercuri, odată cu apariţia unui miros îngreţoşător, aerul devenind dificil de respirat, mai ales în apropierea depozitului, a constatat un jurnalist AFP.

În total 57 de copii au cerut o asistenţă medicală din cauza ameţelii, iar cinci dintre ei au fost spitalizaţi, potrivit unui comunicat al administraţiei regionale.

„Ne trezim în fiecare noapte din cauza acestui miros. Ce vom face la vară? Cum să trăim aşa?”, a declarat pentru AFP Anna Luzova, o elevă în vârstă de zece ani.

Primarul din oraş, Piotr Lazarev, a acuzat imediat depozitul de la Iadrovo, situat la trei kilometri de Volokolamsk, aflat deja în colimatorul riveranilor.

Aceştia au manifestat cu regularitate în ultimele săptămâni, provocând în plină campanie prezienţială scene rare în Rusia ultimilor ani, în care orice protest se izbeşte de multă fermitate.

„Situaţia devine din rea în mai rea zi de zi (...), mai ales din cauza emisiilor de gaze din depozit”, a declarat Lazarev într-un interviu pentru postul de radio Business FM. „Acest miros are un efect nefast asupra locuitorilor de la Volokolamsk, iar mulţi copii au trebuit să primească îngrijiri azi (...) din cauza mirosului puternic”.

„ASASIN”

Autorităţile locale au identificat o scurgere de gaze toxice la Iadrovo, dar au dat asigurări că situaţia este sub control.

În buletinul cotidian despre starea aerului în regiunea Moscova, Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă a desemnat depozitul de la Iadrovo drept o „sursă de poluare a aerului” la Volokolamsk şi în împrejurimi.

Însă, după analiza calităţii aerului, miercuri, „nu s-a constat vreo concentraţie de substanţe poluante în aer care să depăşească normele (...). Nu s-a depistat vreo ameninţare la adresa locuitorilor oraşului”, a subliniat ministerul.

Însă locuitorii din Volokolamsk, dintre care mulţi s-au plâns pe reţele de socializare de mirosul îngreţoşător de pe străzile din oraş, şi-au pierdut răbdarea.

Aproape 200 de persoane s-au adunat miercuri după-amiaza la spitalul central din Volokolamsk.

„Sunt două luni de când aerul este de nerespirat. Copiilor noştri le este rău şi au hipertensiune”, a declarat pentru AFP o locuitoare, Anna Grape, în vârstă de 50 de ani.

Primit cu strigăte de „Ruşine!” şi „Asasinule!”, guvernatorul regiunii Moscova Andrei Vorobiov a promis să accelereze închiderea depozitului de gunoi.

În faţa unei multiplicări a plângerilor ruşilor nemulţumiţi în întreaga ţară în ultimele luni, autorităţile au recunoscut că sistemul de măsurare a calităţii aerului este deficitar.

În lipsa finanţării, acest sistem este absent sau caduc, din cauză că nu a fost modernizat de la căderea URSS.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri