Sari la conținut

VIDEO. Bombardier rusesc depistat la granița baltică a NATO

Forțele Aeriene din Danemarca au postat, marți, o filmare pe pagina lor oficială de Facebook, în care două avioane daneze interceptează un bombardier rus Tu-95 zburând deasupra Mării Baltice, una dintre granițele NATO.

Piloții danezi au escortat avionul deasupra apelor internaționale din apropierea insulei daneze Bornholm, dintre Polonia și Suedia, se arată în postarea de pe rețeaua de socializare, relatează Moscow Times.

Nu este însă precizată data la care bombardierul a fost filmat.

Avioane de luptă ale Alianței Nord-Atlantice, din cadrul Poliției Aeriene Baltice, au depistat de trei ori, în ultima săptămână, aeronave militare rusești survolând culoarul internațional de deasupra Mării Baltice, a relatat luni Baltic News Network, citând ca sursă Ministerul Apărării din Lituania.

Zborurile avioanelor militare rusești survin în marja Zapad-2017, mega-exercițiul militar ruso-belarus care se va desfășura în perioada 14-20 septembrie în proximitatea graniței baltice a NATO.

Rusia și Belarusul, singurul aliat al Moscovei cu punct de acțiune spe arealul Mării Baltice, vor desfășura Zapad-2017, exercițiu militar de amploare organizat o dată la patru ani, pe o arie geografică ce cuprinde țărmul baltic, estul separatist al Ucrainei și enclava Kaliningrad, aflată între Polonia și Lituania.

Evenimentul a trezit nenumărate îngrijorări la Washington privind un posibil plan ascuns al Kremlinului prin această desfășurare de forțe. Principala îngrijorare din birourile Pentagonului a fost formulată de un general american și descrie voalat un potențial „cal troian” cu care rușii ar putea sosi la pachet în Belarus: „Marea îngrijorare este că trupele ruse nu vor mai pleca. Și nu suntem paranoici”.