VIDEO. „Cartelul balcanic” primește o lovitură dură. Cum a fost capturată o tonă de cocaină de pe noua rută maritimă africană

Data publicării:
Trei traficanți croați au fost arestați pe un velier care transporta aproape o tonă de cocaină
Trei traficanți croați au fost arestați pe un velier care transporta aproape o tonă de cocaină Foto: captură YouTube

Traficanții de cocaină din „cartelul balcanic” au o celulă specializată în transportul acestui drog cu ajutorul velierelor și iahturilor, care se folosesc de o nouă rută maritimă, ce are ca punct de plecare Golful Guineei din Africa.

Mai multe anchete ale Gărzii Civile spaniole au semnalat în ultimul timp o „prezenţă tot mai consoldată” în Galicia, în sudul Peninsulei Iberice şi în Insulele Canare, a membrilor unor bande criminale din Albania, Muntenegru, Croaţia şi Bosnia, care se ocupă cu transportul de cocaină în Europa.

Pandemia de COVID a dat peste cap activitatea traficanților de droguri după ce rutele lor tradiționale au fost compromise odată cu intensificarea controalelor sanitare în porturile sud-americane, scrie AFP, preluată de Agerpres. De aceea, traficanții se văd obligaţi să primească drogurile în largul coastelor africane ale Golfului Guineei. Așa s-a născut „noua rută maritimă africană a traficului de droguri internaţional”.

Aproape o tonă de cocaină, destinată pieţei europene şi a cărei valoare comercială a fost estimată la peste 40 milioane de euro, a fost confiscată pe „noua rută africană”, în largul insulelor Canare, printr-o operațiune comună a autorităților din Croația și Spania.

Operațiunea Falkusa, un filaj care a durat nouă luni

Operațiunea a purtat numele „Falkusa” și s-a desfășurat timp de aproape nouă luni.

Încărcătura a fost descoperită pe un velier care arbora pavilion croat, având la bord trei cetăţeni croaţi. Ei fac parte dintr-o „celulă a cartelului balcanic specializat în traficul de droguri pe veliere şi iahturi”, a precizat sâmbătă poliţia croată într-un comunicat.

Nava a fost interceptată „în apele internaţionale, la circa 88 de mile (163 km) vest de insula La Palma”, a anunțat, la rândul său, Garda Civilă spaniolă. Cei trei membri ai echipajului au fost arestaţi.

Velierul era supravegheat încă de la plecarea sa din portul croat Sibenik, la începutul anului 2020. Abia în luna august, el s-a îndreptat dinspre insulele Canare spre sud, pentru a îmbarca încărcătura.

În cursul percheziţiei, 980 pachete de droguri, adică 980 kg, au fost descoperite în cala velierului. Stupefiantele erau destinate piețelor din Spania și Croația și valorau peste 40 de milioane de euro.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Citiți și:  Mafia italiană are acum concurență din import. Povestea tulburătoare a unui fost traficant: „Nu mâncam două zile ca să fac asta”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri