VIDEO. Criza ecologică din Crimeea. Medicii ar fi primit ordin să nu diagnosticheze cazurile asociate scurgerilor de chimicale

Data actualizării: Data publicării:
harta ucraina-crimeea

Uzina Krîmski Titan, care a provocat o criză ecologică în luna septembrie în Crimeea, a fost redeschisă pe 20 octombrie, dar problema scurgerilor de substanțe chimice nu a fost rezolvată, susține o locuitoare din orașul Armiansk, unde a avut loc accidentul industrial. Femeia spune că fiul ei s-a îmbolnăvit din cauza emanațiilor de dioxid de sulf și că o televiziune locală a pornit o campanie de denigrare împotriva ei pentru că discută public despre posibila mușamalizare a defecțiunilor de la gigantul industrial.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Radio Europa Liberă a publicat un videoreportaj despre cazul mamei, Katerina Pivovar, care cuprinde și imagini în care se poate vedea cum corpul fiului ei mic este acoperit de niște eczeme depre care femeia spune că ar fi efectele crizei ecologice provocate de iazul de deșeuri al uzinei Krîmski Titan.

Potrivit REL, televiziunea locală Crimea 24 o atacă constant prin diverse comentarii caustice, precum: „Vedeta grevistă a știrilor false ucrainene este aceasta fetiță drăguță, Katerina Pivovar”.

Katerina Pivovar a organizat un protest în Armiansk și susține că a fost hărțuită de către forțele de ordine. „Mi-au spus că dacă va fi mult zgomot și multe mame «temperamentale», vor fi nevoiți să le «pedepsească». Cred că amenda este între 150 – 230 de dolari”.

Crimea 24 i-a acuzat pe protestatari că au „stricat” o sărbătoare locală. „Abia se stabilizase situația, iar ei au decis să agite iarăși apele. Și chiar în ajunul sărbătorii noastre”, afirmă o prezentatoare a postului de televiziune în cadrul unui buletin de știri.

„Ne spun: «De ce nu vă duceți la spital?» Dar care ar fi rostul să ne ducem, dacă acolo ne vor spune: «Nu ni se permite să vă dăm un diagnostic în legătură cu aceste scurgeri de chimicale. Este interzis»?”, mărturisește o altă locuitoare din Armiansk.

Evacuarea a mii de persoane

Peste 4.000 de persoane au fost evacuate, în septembrie, din Crimeea, peninsulă anexată de Rusia în 2014, către centre de îngrijire.

Uzina utilizează un lac artificial – care măsoară 40 de kilometric pătrați - pentru diluarea acidului sulfuric. Dar de când Kievul a închis canalul de alimentare cu apă a Crimeii, nivelul lacului a scăzut, expunând şi mai mult zona la poluare chimică.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a calificat drept o „catastrofă ecologică”emisiile de la Armiansk şi a cerut crearea unei comisii internaţionale care să investigheze cazul acestei poluări.

Înainte de incident, localnicii se plânseseră de un miros înţepător în atmosferă şi de probleme respiratorii. Au existat şi relatări despre apariţia unor pete uleioase pe maşini sau depozite de culoare maronie.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri