Sari la conținut
News Alert

VIDEO. Cum a comentat Ministerul Apărării din Rusia presupusul incident cu rachetă din cadrul Zapad-2017

Ministerul Apărării din Rusia neagă incidentul de pe poligonul Lujchi, unde defecțiunea tehnică a unui elicopter ar fi provocat lansarea accidentală a două rachete dintr-un elicopter Ka-52, ducând la rănirea gravă a două persoane, transmite The Moscow Times.

Știrea privind incidentul este „ori o provocare deliberată, ori prostia personală a cuiva”, au reacționat oficialii Ministerului rus al Apărării, potrivit sursei citate.

Serviciul de presă al instituției spune că înregistrarea video cu momentul în care elicopterul scapă rachetele de sub control nu ar fi avut loc în cadrul exercițiilor militare Zapad-2017, ci ar fi făcut parte dintr-o serie de „exerciții tactice” cu „atacuri la sol”, organizate „într-un alt moment”.

Ministerul Apărării din Rusia nu precizează însă locul și data exercițiilor tactice invocate, dar subliniază că, în cadrul lor, elicopterul militar ar fi greșit ținta. 

Luni, portalul rus de știri 66.ru a relatat că doi spectatori, cel mai probabil jurnaliști, ar fi fost spitalizați de urgență, cu răni grave, după ce un elicopter Ka-52, care participa la exercițiile Zapad-2017 de pe poligonul Lujchi, a tras accidental cu două rachete în zona în care aceștia asistau manevrele militare.

Potrivit 66.ru, nu se cunoaște ziua în care incidental ar fi avut loc, dacă pe 17 sau 18 septembrie, cu o zi înainte de vizita președintelui Vladimir Putin și a ministrului Apărării, Serghei Șoigu, pe același poligon. 

Până pe 20 septembrie, Rusia și Belarus, singurul aliat al Kremlinului cu punct de acțiune spre arealul Mării Baltice, vor desfășura, începând de joi, Zapad-2017, cel mai mare exercițiu militar al forțelor ruse de la sfârșitul Războiului Rece.

Pentagonul vede în aceste demonstrații militare de amploare un plan ascuns al Moscovei de a-și întări bastionul strategic de la granița baltică a NATO, iar oficiali ai Alianței Nord-Atlantice, experți și lideri politici europeni au atras în mod repetat atenția că Rusia încalcă prevederile de transparență ale Documentului de la Viena și că ar desfășura un număr de trupe mult mai mare decât cel raportat – nu 13.000, ci în jur de 100.000.  

Zapad-2017 se desfășoară în Belarus, în enclava ultra-militarizată Kaliningrad și în mai multe regiuni din nord-vestul Rusiei.