VIDEO | De Ziua Națională, canadienii au dărâmat statuile reginelor Elisabeta a II-a și Victoria

Data actualizării: Data publicării:
zeci de oameni incearca sa daramane statuia reginei victoria de pe un suport inalt
Statuia reginei Victoria a fost stropită cu vopsea roșie înainte de a fi smulsă de pe piedestal. Foto: Captură Twitter/Newsweek

Statui ale reginelor Elisabeta a II-a și Victoria au fost puse la pământ, joi, în Canada, de Ziua Națională, după ce descoperirea rămășițelor a sute de copii indigeni pe terenul unor foste școli rezidențiale a stârnit indignare în rândul oamenilor. „Nicio mândrie în genocid” au scandat aceștia, în ziua în care, de obicei, își celebrau în mod tradițional țara, scrie The Guardian.

Descoperirile șocante din ultimele luni au produs un întreg scandal în Canada, acolo unde au avut loc numeroase proteste de solidaritate dar și priveghiuri pentru sutele de copii care și-au pierdut viața la școlile rezidențiale, în ceea ce manifestanții îl numesc „genocid cultural”.

Anul acesta Ziua Națională a fost sărbătorită total diferit față de anii trecuți. Numeroase orașe au anulat festivitățile din cauza scandalului cauzat de descoperirea mormintelor iar cetățenii și-au exprimat indignarea punând la pământ două statui ale reginelor Elisabeta a II-a și Victoria.

Statuia reginei Victoria a fost stropită cu vopsea roșie înainte de a fi smulsă de pe piedestal. O mulțime a scandat „nicio mândrie în genocid” în fața legislativului din Winnipeg, capitala Manitoba, înainte de a dărâma statuia reginei Victoria.

O statuie din apropiere a reginei Elisabeta a II-a a fost de asemenea dărâmată în timpul manifestațiilor de joi.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Aproape 1.000 de morminte nemarcate, descoperite la foste școli rezidențiale din Canada

Aproape 1.000 de morminte nemarcate au fost găsite la foste școli rezidențiale pentru indigeni din Columbia Britanică și Saskatchewan, acestea fiind preponderent conduse de Biserica Catolică și finanțate de guvernul canadian.

Timp de 165 de ani aceste școli au luat cu forța copiii indigeni din cadrul familiilor lor, aceștia fiind adesea supuși unor abuzuri sexuale și înfometării ca parte a ceea ce Comisia pentru Adevăr și Reconciliere din Canada a descris în 2015 ca fiind „un genocid cultural”.

Regina Elisabeta este în mod formal șeful de stat al țării în timp ce regina Victoria a domnit între 1837 și 1901 când Canada făcea parte din Imperiul Britanic.

Proteste de solidaritate cu comunitatea indigenă au avut loc joi și în Toronto, centrul financiar al Canadei, în timp ce un marș denumit #CancelCanadaDay s-a încolonat pe străzile capitalei Ottawa, atrăgând mii de persoane.

Manifestații și priveghiuri au avut loc și în alte părți ale țării, numeroși participanți purtând portocaliu, culoare ce a devenit un simbol al mișcării.

Editor : Ioana Coman

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri