VIDEO. Două nave de război, la un pas de coliziune în „butoiul cu pulbere” al Asiei

Data publicării:
coliziune nave de razboi

O navă de război americană și un distrugător al forțelor navale chineze au fost la un pas de a se ciocni în Marea Chinei de Sud, zonă supranumită „butoiul cu pulbere al Asiei”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Incidentul, care a avut loc pe 30 septembrie, a ieșit abia acum la iveală. Contratorpilorul USS Decatur a trecut la o distanță de mai puțin de 50 de metri de distrugătorul chinez Luyang al II-lea, în apropierea recifurilor Gaven, în zona insulelor Spratly, subiectul unei dispute teritoriale între China, Taiwan, Vietnam și Brunei.

Potrivit cotidianului South China Morning Post, care a obținut un transcript miitar legat de acest incident, purtătorul de cuvânt al Flotei Pacifice americane s-a plâns că nava chineză s-a apropiat de distrugătorul Decatur într-o „manieră periculoasă și neprofesionistă”, care a fost urmată de o serie de „manevre agresive”.

În timp ce cele două nave de război se apropiau una de alta, echipajul american ar fi primit următorul mesaj prin sistemul de comunicare: „Sunteți pe un traseu periculos. Dacă nu schimbați direcția, veți suporta consecințele”.

„Facem un coridor fără intenții ofensive”, au replicat americanii, se menționează în transcript.

Oficialii Flotei Pacifice susțin că prezența USS Decatur în Marea Chinei de Sud făcea parte dintr-o misiune de patrualre în scopul „libertății navigației”, în timp ce oficialii de la Beijing spun că nava pătrunsese fără permisiune în apele teritoriale ale Chinei.

Unele surse menționează că aceasta este cea mai periculoasă încercare de până în prezent a Chinei de a întrerupe navigația legală în această zonă maritimă.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri