VIDEO. La o săptămână după inaugurare, „șoseaua solară” din China ar fi fost vandalizată în scopuri de „spionaj economic”

Data publicării:
shan

China a inaugurat la sfârșitul lunii decembrie o „șosea solară”. Însă la puțin timp după lansarea cu mare fast a proiectului de infrastructură, autostrada a fost vandalizată.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Este vorba despre o fâșie de șosea de un kilometru alimentată cu energie solară fotovoltaică, în orașul estic Jinan, provincia Shandong.

Autoritățile din domeniul transporturilor au inaugurat segmentul pentru a experimenta un model de infrastructură bazat exclusiv pe energia Soarelui.

Fragmentul de șosea este alcătuit din panouri solare peste care a fost turnat un strat de beton transparent prin care se pot vedea celulele fotovoltaice, relatează The Guardian. Semnele rutiere, iluminatul, camerele de supraveghere și automatele de taxare – toate sunt alimentate fotovoltaic.

Inaugurarea a avut loc pe 28 decembrie. Dar la o săptămână distanță, scrie cotidianul britanic, muncitorii au descoperit că o secțiune de 1,8 metri din șosea a fost tăiată și furată.

Incidentul a ieșit la iveală abia în această săptămână.

Potrivit presei locale din Jinan, hoții au furat bucata de șosea în scop de „spionaj economic”, pentru a încerca să imite tehnologia.

De altfel, înainte de inaugurare, un angajat al Shandong Pavenergy, dezvoltatorul proiectului, a avertizat că mai multe persoane „dubioase” au fost văzute făcând fotografii în jurul șantierului.

Conceptul de „șosea solară” nu este nou, dar abia în ultimii ani mai multe țări au început să implementeze asemenea proiecte în fază de testare.

Problema de dezvoltare a unor asemenea căi de transport este legată de costurile ridicate. În China, un metru pătrat a costat 340 de lire, potrivit unui expert intervievat de către televiziunea de stat CCTV.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri