Sari la conținut

VIDEO. Momentul în care criminalul de război croat bea din sticluța cu otravă la auzul verdictului

Fostul general croat bosniac Slobodan Praljak a oprit audierea de la Tribunalul Penal pentru fosta Iugoslavie în momentul în care, la auzul verdictului, a scos o sticluță cu otravă și a băut conținutul acesteia.

Slobodan Praljak, unul dintre cei șase foști policieni croați bosniaci și lideri militari, fusese condamnat de Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie la 20 de ani de închisoare, în 2013, pentru crimele comise în războiul croato-bosniac (1992-1994). 

În momentul în care judecătorul Curții de la Haga a decis să mențină pedeapsa din 2013,  Praljak, în vârstă de 72 de ani, le-a spus celor din sală: „Slobodan Praljak nu este un criminal de război. Resping judecata voastră. Am băut otravă”.

Praljak este acuzat că, din postura de comandant militar senior, a ordonat direct masacrul populației bosniace de religie musulmană în aproximativ 30 de localități din Bosnia și Herțegovina. 

De asemenea, Slobodan Praljak este acuzat și de coordonarea operațiunii de bombardare a podului vechi din Mostar, construit în secolul XVI-lea, în noiembrie 1993. 

Slobodan Praljak a servit ca general în armata croată și în Consiliul de Apărare al Republicii Croate Herțeg-Bosnia, o entitate nerecunoscută din Bosnia și Herțegovina care a existat între 1991 și 1994. Entitatea a fost înființată cu scopul de a rupe din teritoriul Bosniei și Herțegovinei și de a se uni apoi cu Croația. 

Acesta este ultimul proces al Tribunalului Internațional pentru fosta Iugoslavie, care își va închide porțile peste două luni.

 

Pe aceeași temă