VIDEO Nou protest al activiștilor de mediu: Și-au lipit mâinile de rama unor tablouri celebre de Goya

Data publicării:
Un nou protest al activiștilor de mediu
Activistele au fost reţinute de forţele de ordine şi plasate în arest preventiv. Foto: Captură

Două militante ecologiste şi-au lipit sâmbătă mâinile cu o substanţă adezivă de ramele a două tablouri de Goya în Muzeul Prado din Madrid pentru a denunţa inacţiunea autorităţilor în faţa schimbărilor climatice, a anunţat poliţia spaniolă.

Cele două militante nu au avariat picturile, ci au scris ''+1,5 °C'' pe perete, între cele două tablouri, o referinţă la obiectivul climatic stabilit de comunitatea internaţională. Activistele au fost reţinute de forţele de ordine şi plasate în arest preventiv, potrivit poliţiei.

Într-o înregistrare publicată de Extinction rebellion, mişcare ecologistă adeptă a acţiunilor de nesupunere civilă, cele două activiste apar cu mâinile lipite de câte un tablou într-una dintre sălile muzeului, înainte să fie preluate de agenţii de securitate ai muzeului.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Potrivit Extinction rebellion, cele două picturi vizate sunt ''La Maja nue'' şi ''La Maja vętue'', semnate de pictorul spaniol Francisco de Goya (1746-1828).

Această acţiune este ''un semn de protest'' în ceea ce priveşte ''creşterea temperaturii mondiale, care va provoca un climat instabil cu grave consecinţe pe întreg globul'', a subliniat gruparea ecologistă într-un comunicat.

Acţiunea din Madrid vine după alte acţiuni similare desfăşurate de militanţi ecologişti care au vizat opere de artă faimoase în mai multe oraşe din Europa.

La începutul lunii, doi militanţi ai grupării ''Last Generation'' au aruncat cu piure de cartofi în geamul protector al tabloului ''Les Meules'', de Claude Monet, la muzeul Barberini din Potsdam, Germania.

Alţi activişti s-au lipit de geamul care protejează tabloul ''Fata cu cercel de perlă'', de Johannes Vermeer, aflat într-un muzeu din Ţările de Jos, iar alţii au aruncat cu supă în tabloul ''Sunflowers'', de Vincent van Gogh, la National Gallery din Londra.

Vineri, la Roma, militanţii au aruncat cu supă într-un tablou de Van Gogh protejat de un geam.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri