VIDEO. O bătrână de 85 de ani din China, care cerea eliberarea fiului ei disident, a dispărut

Data publicării:
batrana

De doi ani de zile, viața lui Pu Wenqing (85 de ani) se învârte în jurul articolelor disperate prin care bătrâna cere eliberarea fiului ei, Huang Qi, un disident chinez care se află în spatele gratiilor din 2016.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Huang Qi așteaptă de doi ani de zile să fie adus în fața judecătorilor, timp în care mama acestuia, Pu Wenqing, a pornit într-o cavalcadă publicistică, scriind articole la zi despre cazul fiului ei.

Huang Qi este fondatorul unei platforme online de monitorizare a drepturilor omului, scrie The Guardian.

În octombrie, Pu Wenqing a înregistrat o filmare în care cere ajutorul și a postat-o pe YouTube.

Acum, Bunica Pu, cum este ea alintată de rude și prieteni, a dispărut și se află cel mai probabil arestată într-o „închisoare neagră”, cum sunt numite centrele secrete de detenție din China, potrivit surselor citate de cotidianul britanic.

Ultima oară când a fost văzută, pe 7 decembrie, bătrâna luase trenul spre Beijing, cu plecare din provincia Sichuan, împreună cu o prietenă, și intenționa să adreseze un apel liderilor chinezi ca să-i elibereze fiul.

Huang Qi este acuzat de traficarea de secrete de stat, o acuzație destul de vagă pe care autoritățile chineze o folosesc adesea când vor să reducă la tăcere activiștii.

În tren, Pu a fost interogată de câteva ori de polițiști, care i-au luat la scotocit bagajele. Apoi, când au ajuns în gara dim Beijing, femeia a fost brusc trântită la podea.

„Șapte sau opt bărbați sub acoperire ne-au înconjurat și au prins-o de brațe pe Bunica Pu. După care au trântit-o la pământ. Iar eu strigam, cerându-le ajutor oamenilor”, a povestit pentru The Guardian Wei Wenyuan, care a însoțit-o pe femeie în drumul ei spre Beijing.

După ce bătrâna a fost reținută, colegii fiului ei au pornit în căutare ei. Într-un final, ei au aflat că femeia s-ar afla acum într-un loc de detenție din Sichuan.

„Nu știm dacă este în siguranță sau nu, suntem îngrijorați”, a declarat Pu Fei, una dintre fostele colege din spitalul în care a lucrat până la pensionare Pu Wenqing, adăugând că starea de sănătate a bătrânei nu era una bună.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri