VIDEO Pilotul unui F-35 care a căzut în mare de pe un portavion povestește cum a reușit să se salveze în ultimul moment

Data publicării:
avion f35 in zbor
Avion F-35. Foto: Defensie.nl

Pilotul unui avion de luptă britanic, care s-a prăbușit de pe un portavion al Royal Navy, a povestit cum a reușit să-și salveze viața în ultimul moment. Pilotul cunoscut sub numele de Hux a avut la dispoziție doar câteva secunde pentru a se ejecta din aeronava F-35, în valoare de 100 de milioane de lire sterline, relatează BBC.

Incidentul a avut loc în noiembrie 2021. O investigație oficială a concluzionat că pierderea bruscă a puterii la decolare a fost cauzată probabil de un capac lăsat pe una dintre prizele aeronavei. Aparatul nu a reușit să decoleze și s-a prăbușit în apă.

Povestea pilotului este inclusă într-un serial BBC numit The Warship: Tour of Duty. Documentarul dezvăluie, de asemenea, cum nava HMS Queen Elizabeth a Marinei Regale a fost hărțuită de aeronavele rusești și cum a jucat un joc riscant de-a ascunselea cu Marina chineză.

Pilotul Royal Navy a vorbit cu realizatorii documentarului la scurt timp după ce a fost salvat și încă avea tăieturi și vânătăi cauzate de ejectarea din avioin.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

El descrie modul în care avionul a pierdut brusc din accelerație: „Am încercat să dau accelerație de urgență, nu a funcționat, apoi am încercat să trag frânele, nici asta nu a funcționat, așa că știam ce se va întâmpla”.

Viața lui Hux a fost salvată de scaunul cu ejector, despre care spune că e cel mai avansat din lume. Și, evident, de extrem de mult noroc.

Când parașuta lui se activa, Hux spune că a văzut marea „și apoi, o secundă mai târziu, a văzut puntea de zbor a navei”.

A reușit să ajungă pe punte și a fost dus în siguranță de alți militari. Dacă nu ar fi aterizat pe portavion, risca să fie târât sub nava de război de 65.000 de tone.

O înregistrare video de pe camera de bord a navei a arătat momentul în care F-35 a căzut în mare.

O investigație oficială a concluzionat că pierderea bruscă a puterii a fost cauzată probabil de un blocaj - un capac lăsat din greșeală pe o admisie a avionului.

F-35 - cel mai avansat avion de luptă invizibil din lume, care este operat în comun în Marea Britanie de Royal Navy și Royal Air Force - a fost ulterior recuperat de pe fundul mării pentru a se asigura că nu cade în mâini greșite.

Chris Terrill, care a filmat documentarul, a spus că prăbușirea avionului F-35 a fost „un șoc pentru toată lumea”, dar că reacția pilotului a fost „extraordinară”.

„O aeronavă se pate pierde, dar era un pilot, un coleg, care trebuia salvat”, a spus el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri