Sari la conținut

VIDEO. Pliculețul misterios al noului premier slovac a provocat vâlvă pe rețelele de socializare

Prima conferință de presă a noului premier al Slovaciei, Peter Pellegrini, a devenit rapid un subiect fierbinte de discuții pe rețelele de socializare.

Motivul? Un detaliu de mici dimensiuni.

În momentul în care, în timpul conferinței de presă, șeful Executivului slovac a scos telefonul mobil din buzunarul de la piept, i-a scăpat un pliculeț alb pe masă.

Întâmplarea  a dat naștere în mediul online la diverse scenarii legate de conținutul acelui pliculeț. Unii utilizatori l-au acuzat pe noul premier că folosește droguri.

Răspunsul Pellegrini? Era doar un plic inofensiv de scobitori, scrie Novy Cas.

Un detaliu nu este clar în filmare: dacă pliculețul îi cade, de fapt, din mâneca sacoului.

După conferința de presă, Peter Pellegrini a revenit cu un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook de la bordul avionului guvernamental, în care demonstrează că pliculețul respectiv era unul de scobitori.

Preşedintele slovac Andrej Kiska l-a numit săptămâna trecută pe Peter Pellegrini în funcţia de premier pentru a pune capăt crizei politice provocate de asasinarea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak, care a condus la proteste ample şi la demisia lui Robert Fico.

De la căderea comunismului în mod paşnic în urmă cu circa trei decenii, Slovacia s-a confruntat cu cele mai ample proteste după ce jurnalistul de investigaţii Jan Kuciak (27 de ani) şi logodnica sa au fost asasinaţi, fiind împuşcaţi în cap, luna trecută în locuinţa lor.

Protestatarii au ieşit în stradă pentru a cere noi alegeri şi garanţii privind o anchetă corectă în cazul asasinării lui Kuciak, care a făcut investigaţii referitoare la oameni de afaceri cu legături politice suspectaţi de corupţie.

Premierul Robert Fico a demisionat săptămâna trecută, în scopul menţinerii guvernării tripartite. El l-a propus pe Peter Pellegrini, în vârstă de 42 de ani, colegul său de la partidul Smer şi vicepremier, pentru a conduce noul cabinet.

Partidul Smer, de guvernământ, l-a desemnat pe Tomas Drucker la conducerea Ministerului de Interne, satisfăcând astfel solicitările protestatarilor şi ale preşedintelui Kiska de a fi numită în această funcţie o persoană care să poată garanta o investigaţie independentă în cazul uciderii lui Kuciak.

Preşedintele Kiska a respins prima nominalizare a lui Pellegrini pentru postul de ministru de interne şi a declarat miercuri că nu este pe deplin mulţumit cu lista de miniştri propuşi pentru noul cabinet.

Mulţi slovaci nu cred că Pellegrini şi Drucker vor asigura o anchetă corectă în cazul uciderii lui Kuciak, în condiţiile în care partidul Smer, adesea o ţintă a investigaţiilor jurnalistice, rămâne la putere.