VIDEO. Președintele Slovaciei, semnal de alarmă privind siguranța NATO

Data publicării:
slovacia

Președintele slovac Andrej Kiska a luat atitudine față de parteneriatul dintre clubul de motocicliști Lupii Nopții, care promovează interesele neo-imperialiste ale Kremlinului, și gruparea de extremă dreapta Recruții Slovaci, care au ocupat o bază de pe teritoriul Slovaciei, țară membră NATO și UE.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Kiska a declarat că Lupii Nopții nu reprezintă un simplu club de motocicliști, ci membrii lui au contribuit ca mercenari pe frontul din estul Ucrainei la anexarea Peninsulei Crimeea în 2014.

Președintele Slovaciei a adăugat că această grupare nu reprezintă o amenințare doar la siguranța țării sale, ci – per total – la adresa securității NATO și UE, trasmite Radio Europa Liberă.

Șeful statului s-a adresat, marți, guvernului de la Bratislava să ia urgent măsuri pentru a evacua cele două grupări din fosta bază militară din orașul Dolna Krupa, aflat la 60 de kilometri distanță de capitala slovacă.

„Cot la cot cu forțele speciale ale armatei ruse, Lupii Nopții au participat la operațiuni militare în Crimeea (...) Lupii Nopții sunt un instrument al unei țări care a uzurpat suveranitatea unui stat vecin”, a afirmat Andrej Kiska.

În replică la apelul președintelui slovac, biroul de presă al guvernului a dat publicității un comunicat în care a precizat: „Nu Andrej Kiska decide dacă Lupii Nopții reprezintă un risc de securitate la adresa Slovaciei”.

Parteneriatul dintre Lupii Nopții și Recruții Slovaci a fost parafat recent printr-o ceremonie la fosta bază militară, eveniment la care ar fi participat și un reprezentant diplomatic al Rusiei.

Imaginile surprinse de o dronă deasupra amplasamentului militar și difuzate de presa slovacă, arată că gruparea paramilitară a avut acces, în fosta bază, la tancuri și vehicule militare ce aparțin Ministerului slovac al Apărării.

Cum a ajuns acolo tehnica militară? Directorul Muzeului de Istorie al Slovaciei le-ar fi împrumutat, printr-un contract de închiriere, tancurile grupării Recruții Slovaci.

Între timp, directorul instituției a fost suspendat din funcție.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri