VIDEO. Protestul unei studente în avion a împiedicat deportarea unui bărbat „în iad”

Data publicării:
elin ersson2

Protestul unei studente din Suedia a împiedicat deportarea unui refugiat afgan înapoi în Afganistan. Elin Ersson, studentă a Universității din Goteborg, s-a urcat în același avion cu refugiatul și a refuzat să se așeze pe scaun până când bărbatul nu a fost dat jos din aeronavă, relatează The Guardian.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Tânăra, o activistă pentru drepturile omului, a cumpărat un bilet la zborul din Goteburg spre Turcia, când a aflat că la bord se va afla și un refugiat care urma să fie deportat în Afganistan.

În momentul în care a urcat în avion, Ersson a început să transmită protestul său live pe Facebook. Clipul a fost văzut de peste 500.000 de ori.

„Nu vreau ca acest om să fie ucis doar pentru că nu vreți voi să aveți o întârziere de zbor. Nu mă așez pe scaun până când el nu va fi dat jos din avion”, le-a spus Ersson pasagerilor care i-au întâmpinat protestul și cu compasiune, și cu ostilitate.

Un însoțitor de zbor i-a cerut în mod repetat să întrerupă filmarea, dar tânăra a refuzat. „Fac și eu ce pot pentru a-i salva viața acestui om. Cât timp o persoană nu este așezată, pilotul nu poate decola. Tot ce vreau este să opresc deportarea și apoi mă voi supune regulilor de la bord. Este perfect legal ceea ce fac și nu comit o infracțiune”, a spus tânăra.

La un moment dat, un pasager încearcă să îi smulgă tinerei telefonul din mână: „Ce e mai important: o viață umană sau timpul tău? Vreau să se dea jos din avion pentru că nu va fi în siguranță în Afganistan. Încerc să schimb regulile din țara mea. Nu este corect să trimitem oameni înapoi în iad”.

Autoritățile din aeroport au refuzat să o dea jos cu forța din avion pe Ersson, așa că au cedat și l-au evacuat din avion pe refugiatul afgan, totul în aplauzele pasagerilor.

Protestul vine pe fondul deciziei guvernului de a-i expulza pe toți refugiații care caută azil în Suedia. În septembrie, în Suedia vor avea loc alegeri, iar democrații de extremă dreapta au crescut vertiginos în sondaje cu o campanie în care au promis legi dure împotriva imigranților și a refugiaților care caută azil.

Deportarea bărbatului afgan a fost doar amânată. Potrivit Deutsche Welle, el urmează să fie trimis în curând înapoi în Afganistan.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri